Abhazya Halk Şairi Ruşhbey Smyrh Vefat Etti.


Abhazya Halk Şairi Ruşhbey Smyrh Vefat Etti.

ABHAZYA HALK ŞAİRİ DMİTRY GULİA DEVLET ÖDÜLÜ AYRICA. II. DERECE (Akhdz-Apsha )NİŞANI SAHİBİ RUŞHBEY SMYRH VEFAT ETTİ

29 Temmuz 2019

1970'te, Devlet Ödülü'nü kazanan, Abhazya Halk Şairi, II. Derece Rushbey Hazaratovich Smyr'ın Akhdz-Apsha Nişanı sahibi Dmitry Gulia'nın adını alan Devlet Ödülü'nü kazandı.

Abhazya Cumhuriyeti, Bilim, Kültür ve Eğitim Cumhurbaşkanı Danışmanı Vladimir Zantaria, Apsnypress'e şair hakkında şunları söyledi: “Rushbey Khazaratovich, parlak tarzı ve yazı stili ile çalışmalarında kendine özgü kelimenin gerçek ustasıydı. Rushbey Smyr, Abhazların hayatı ve tarihimizdeki, dağ avcılığını çok iyi biliyordu, buda herkesin kalemine yansıtıp derliyebileceği bir durum deyildi. Bütün bunları şiirlerine, yansıttı. ”

Ayrıca, Zantaria Rushbey Smyr, 60’ların sonlarından bu yana ulusal kurtuluş hareketinin bir üyesiydi ve sosyo-politik hareket “Aidgyler” ve mitolojileri adlı eserleri başlatıcılarından biriydi. Abhazya egemenliğinin restorasyonunu talep eden 18 Mart 1989'da Lykhny toplantısının organizatörlerinden biri oldu.

“Rushbey Smyr, 20'den fazla şiir koleksiyonunun yazarı. Şiirleri, Yevgeny Yevtushenko da dahil olmak üzere ünlü şairler tarafından çok beğenildi. “Simra” şiirini, halkımızın kaderi hakkında, mahajirizm ve Abhazya halkının yaşadığı talihsizlikler hakkında yazdı. Bu şiire göre, büyük ilgi uyandıran bir performans sergilendi. "Simra" Rusçaya çevrildi. Ek olarak, Rushbey Smyr'dan 70'den fazla sayfalarda şarkılara yer verildi ”dedi.

Başkan Danışmanı, Rushbey Smyr'ın harika, bilge bir adam, harika bir hatip olduğunu belirtti. Abhazya'nın zor kaderi, mücahitlik, dilin korunması, milli kültür ve geleneklerin temaları, Halk şairi eserlerin babası olmuştur dedi.

Sohum. 29 Temmuz. Apsnypress. Lana Zvizhba.

HABER : Necdet Akoğlu Agumaa

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender