ABHAZ YEMEKLERİ "GASTRO SAKARYA" KİTABINDA


ABHAZ YEMEKLERİ "GASTRO SAKARYA" KİTABINDA

SAKARYA TİCARET VE SANAYİ ODASI (SATSO)’NIN “GASTRO SAKARYA”

PROJESİNE BAŞKANIMIZ ORAL KOBAŞ VE BAŞKAN YARDIMCISI ERCAN BAŞNUH DAVETLİ OLARAK KATILDI.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan ve Sakarya’nın, halâ yapılan veya unutulmuş lezzetlerinin ön plana çıkarılacağı, şehrin gastronomi haritasının oluşturulacağı ‘Gastro Sakarya’ projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Sakarya Abhaz Derneği olarak, Başkanımız Oral Kobaş ve Başkan Yardımcısı Ercan Başnuh davetli olarak katıldı.

Toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Bu şehrin en büyük zenginliği hem çevreden hem de yakın bölgelerden aldığı göçlerle büyümesidir. Şehrimiz yurt içi ve yurt dışından aldığı göçlerle büyümeye devam edecek. Hala göç almasının, büyümesinin sebebi ise üreten bir şehir olmasıdır. Fakat üretim tek başına yeterli değildir, aynı zamanda şehrimizin bir kimliği olmalıdır. Sakarya geniş ve özgün bir mutfak kültürüne sahip olmasına rağmen, bu kültür üzerine yeterince akademik araştırma yapılmadığından turizm tanıtım ve organizasyonlarında bu özellik yeterince kullanılamıyor. Sakarya’nın gastronomisini tanıtmak amacıyla “Gastro Sakarya” adlı bir kitap çalışması başlattık.

SATSO Kültür Komisyonumuzca da takibi yapılan proje için akademisyenlerden oluşan ekip köy köy ilçe ilçe saha çalışmalarını yürütüyor. Şehrin unutulmaya yüz tutmuş tatları, sofraların yıldızı yemekler, yemeklerle birlikte biriken sofra kültürü, hikâyeler toplanıyor. Sakarya’nın tarihsel restoranlarına, ünlü aşçılarına ve köylerden toplanılmış unutulmaya yüz tutmuş 100 yöresel yemek tarife bu kitapta yer verilecek. 

Temel amacımız, mutfak zenginliklerimizi, mutfak kültürümüzü ve yöresel gıda ürünlerimizi hafızaya almak, etkin ve doğru tanıtmaktır. Gastronomiyi sürdürülebilir bir turizm değeri olarak da kullanabilmeliyiz. Bu zengin coğrafyanın bir o kadar zengin, ancak unutulmuş kültürel sembollerini bu projemizle gün yüzüne çıkaracağız.  Ayrıca Gastro Sakarya Projesi ile UNESCO’nun içinde bulunan 7 şehir arasına girmeyi de amaçlıyoruz.  Şehrimizin kültürel zenginliklerinin tüm dünyaya tanıtılması konusunda herkese eşit sorumluluklar düşüyor. Derneklerimizden de şehrimizin kimliğini ortaya çıkarma çalışmalarımızda bizlere destek olmalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş, “Topraktan Tabağa Gastro Sakarya Projesi Sakarya’ya çok yakışan bir çalışma. Sakarya, burada çok fazla kültür bir arada yaşaması sebebiyle Türkiye’nin önemli kentlerinden biridir. Biz Abhazlar da uzun zamandır Sakarya’da yaşıyoruz.  Böyle bir projeye öncülük ettiği için SATSO’ya teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Sakarya Abhaz Derneği Başkan Yardımcısı Ercan Başnuh, “Gastro Sakarya çok iyi bir proje. SATSO  bu kadar zenginliği bir araya getirmişken, biz de elimizden gelen tüm desteği sağlamaya hazırız Bu konuda kadın kollarımız ile daima yardımcı olacağız.” dedi.

http://www.satso.org.tr/haber/2822/gastro-sakaryaya-kultur-derneklerinden-destek.aspx

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender