Kopsirgen Orhan Baran

Ben Orhan Baran (Kopsirgen) Yozgat İli Sorgun İlçesi Osmaniye Köyünde 1.05.1948 yılında dünyaya gelmiş Abazaların Aşuva kümesine mensup bir ferdiyim. Anadilimi gayet iyi bilir anadilimce okuryazarım.

1966 yılında İstanbul Hukuk Fakültesine kayıt oldum. Nisan 1971 tarihinde diplomamı aldım. Öğrenciliğim sırasında Av. Hakkı Kurmel (Aytek Kurmel’in babası ) yanında sekreterlik yaptım. Öğrenciliğim süresince İstanbul Bağlarbaşı derneğinin devamlı müdavimi oldum. Derneğin folklor ekibinin akordeonunu çaldım. O yıllarda hayatta olan çoğu Çerkes büyükleri ile tanıştım. Yine o günlerde  çok değerli kimliklerle röportajlar yaptım.  Bu çalışmaları Papapha Mahinur Tuna ve Bganba Ardeşen Kobaş ile yürüttük. Kafkasya’dan edindiğimiz kitap ve dergilerden tercüme ettiğimiz yazılar İzzet Aydemir’in çıkardığı Kafkasya Kültürel Dergisinde yayınlandı. 1968 yılında DUMEZİL ile tanıştım. İki yıl Abaza – Aşuva dili üzerinde çalışma yaptık.

1989 yılında eşim Tuna Nazide, Mustafa Özbek ve Rahmetli Sadık ile Abhazya ve Karaçay Çerkes Özerk Bölgesini ziyaret ettik. Bu arada Abhazya Cumhurbaşkanı Ardzınba ve Bagrat Şinkuba ile tanıştık. 1992Temmuz ayında gözlemde bulunmak üzere 7 arkadaşımla Abhazya ya gittik. Savaş gözlemlerinde bulunduk. Bu arada başbakan olan Sokrat Cincal ile bir röportaj yaptım.  Günümüzde Avukat emeklisiyim. Sorgun ilçesinde ikamet ediyorum. Araştırmalarıma da devam ediyorum.

Bu güne kadar yaptığım araştırmalarımdan önemli bir çoğunluğu (Yazılarım kayboldu. Sebebini bilmiyorum) Abhaz Haber de yayınlandı.  Şimdilerde Sakarya Abhaz Derneği ve Atsanba Özen Sanbay’ın editörlüğünü yaptığı Abhaz Postası web sitelerinde yayımlanıyor.

Takipçilerimizin bilmesini isterim ki: Yayına verilen araştırmalarımı okuyan kardeşlerim mutlaka eksik, noksan, kusur, yanlış vs bulanacaklardır.  Şayet Sakarya Abhaz Derneği ve Abhaz Postası’na yazarsanız tarihsel gerçekler doğrultusunda mutlaka yanıt vereceğim. Bir değerli büyüğümün dediği gibi araştırmalarım Bilinmesi önemli bir ihtiyaçtı. Kafkasya konusunda daha dikkatli konuşmak ve yazmak hiç olmazsa zarar vermemek hepimizin görevidir."

Saygı ve sevgi ile,

Av.Orhan Baran Kopsirgen

 

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

From around the World

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender