Kayseri İli Pınarbaşı İlçesine Bağlı Abaza Köyleri İçin Ek Bir Yazı

Kopsirgen Orhan Baran

  Değerli Okuyucular

114 gün önce Abhaz Haber’e kayseri ili Pınarbaşı ilçesine bağlı Kazancık-Aşağı Potuklu-Yukarı  Potuklu ve Yukarı Borandere köyleri ile ilgili bilgi aktarımında bulunmuştum. Ancak aktarılan bilgilerin yanlış olduğu konusunda eleştiriler aldım.

 

                  Bu eleştirileri sıra ile cevaplamaya çalışacağım.

 

                 1) Kadriye Çiftçibaşı:

 

                 Koyduğunuz resmin rahmetli Rıdvan Albayımla uzaktan ve yakından ilgisi yok. Lütfen biraz araştırın. Saygı bunu gerektirir

 

                Kadriye Hanımın eleştirisine karşı hem teşekkür ediyorum hem de kendisinden özür diliyorum.

            Rahmetli Rıdvan Özden’i ben şahsen tanıyan ve gören bir kişi değilim. Bu konuda bilgi veren kişi sülale adı ve Rıdvan Bey’in ailesinin Yukarı Borandere köyüne sonradan geldiklerini aslen Kabarday olduklarını resim ve biyografi için internete girmemi ve ona göre yazmamı istedi ve ben de ona göre yazı yazdım ve resim koydum. Biyografi konusunda yazılanların doğru olduğu kanısındayım. Resim için gerekli araştırmalar yapıldı. Rahmetli Rıdvan Albay’ın resimleri yerli yerine konuldu.

                     Saygı Değer Kadriye Hanım,

                      Ben şahsen, gazete haberciliği yapan bir kişi değilim. Yazdıklarımın da yüzde yüz doğru olduğu iddiasında değilim. Maksat ve düşüncem halkımız ve köylülerimiz ile ilgili bilgileri doğru olarak hem halkımıza ve hem de gelecek nesillere doğru olarak aktarmaktadır. Başka bir düşünce ve maksadımız söz konusu değildir.

 

                        Değerli Kadriye Hanım

                       Maksat ve düşüncelerimizi ve de çalışmalarımızı yukarıda anlattık . Gerekli düzeltme yapılmıştır. Sonuç Olarak Kadriye Hanım beni uyardığı ve gerçeğe yaklaştırdığı için kendisine tekrar teşekkür etmeyi borç biliyorum.

 

            2) Metin Cetger,

 

                Metin Bey Kardeşimiz şöyle bir eleştiri yazmış. Eleştirisinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum.

                 Metin Cetger kardeşimizin eleştirisi aynen şöyle:

                  Bence Herkes bildiği şeyleri yazsın köylerin Aşuwa mı Aşkara mı? olduklarını ve sülalelerin bilmeden kendini tarihçi gezgin gibi adlandırarak sadece bir kere yöreden geçerken tarih yazmasın eğer askaro köyleri yazılacaksa kendilerinde yazacaklar vardır.

                          Sevgi ve Saygıdeğer Cetger Metin Bey,

 

                           Abhaz Haber de yazarların her birinin yazısı çıktığında üstteki yazı alta kayıyor. Yazı yazan kişiler yazıları üstte olduğu müddetçe, yorumları takip ediyor ve ona göre de cevap yazıyorlar. Abhaz Haber den aldığım bir bilgiye göre eleştiri yazılarınıza cevap vermemişim. Gerçekten farkına varmadım ve cevap yazamadım. Bundan dolayı sizden özür diliyorum. Beni bağışlayın.

 

                         Değerli Cetger Kardeşim,

 

                         Kayseri Pınarbaşı köyüne bağlı Abaza (Aşuwa) köylerini bizzat gidip yerinde gördük ve köy halkından bulabildiklerimiz ile bilgi alışverişinde bulunduk ve buna

göre de edindiğimiz bilgileri aktardık. Aktardığımız bilgilere karşı yazdıklarınız aynen şöyledir: BENCE HERKES BİLDİĞİ ŞEYLERİ YAZSIN KÖYLERİN AŞUWA MI AŞKARO MU OLDUKLARINI VE SÜLALERİ BİLMEDEN KENDİNİ TARİHCİ GEZGİN GİBİ ADLANDIRARAK SADECE BİRKERE YÖREDEN GECEREK TARİH YAZMASIN, EĞER AŞKARO KÖYLERİ YAZILACAKSA KENDİLERİNDE YAZACAKLAR VARDIR.

                                Değerli Kardeşim,

                                Ben, hiçbir zaman yazdıklarımın yüzde yüz doğru ve gerçek olduğu iddiasında bulunmadım. Ama her zaman gerçeği öğrenmek ve gerçekleri gelecek nesillere

doğru olarak aktarmak düşüncesi içinde bulundum. Sizin yukarıya aktardığım yazınızdan anladığım kadarıyla yazdıklarımın yanlış ve eksik olduğu ve sonuç olarak

  1. Köyden şöyle bir geçmekle gerçeklerin öğrenilemeyeceği
  2. Gezilen köylerin Aşuwa mı Aşkarawa mı gerçeğinin belirtilmemesi
  3. Köylerde yaşayan sülale adlarının yanlış ya da eksik yazılması
  4. Bir de göç tarihinin yanlış yazılması anlamı çıkabilir.

 

                                Cetger Kardeşim,

                                Sadece bir yazıyı okuyup değerlendirme yapmayın, lütfen diğer yazılarımızı da okuyun. Eleştirilere karşı verdiğimiz cevapları da okuyun.Bu yazı serisinde

Mıdipa diye bir kardeşimiz çok iddialı bir  yazı yazmıştı.Mıdipa kardeşimizin yazdığı eleştiri

yazısını ve cevap yazımı aynen aktarıyorum. Lütfen okuyun.

                             Mıdyıpa Hakan Öçal

84 gün önce

Orhan beyin yazdığı kayseri Pınarbaşı Abaza köyleriyle ilgili yazıyı okudum. çok üzüldüm. Kardeşim köylerle ilgili yazdığı bilgilerin en az yarısı yanlış. bu bilgileri nerden edinmiş kimden almış bilmiyorum. tarihe yanlış geçmesin diye uyarmak istedim.

Abhaz Haber:

Yazarımız Kopsirgen Orhan Neyin yanlış olduğu belirtirseniz size yanıt verecektir. Bizde doğrusunu öğrenmiş olacağız. Lütfen yanlış olanları belirtiniz. Teşekkürler.

Mıdyıpa Hakan Öçal

1.yazdığı 4 köyde aşuva köyü değil aşkaruva köyleridir.2.büyük potuklu köyüne göçmen yerleştirilmemiş. Köyden ayrı bir bölgeye yerleştirilmişlerdir.3.bu köydeki kurucu aile diye yazdığı 7 aileden 5i bu köyde hiç olmamıştır.4.büyük ve küçük potuklu için Abazaca konuşanlar ile ilgili bilgide eksiktir. tamamı anlar ancak yeni yetme gençler konuşmazlar.5.küçük potuklu için yazdığı kurucu ailelerinde(7) sadece bir tane aile vardır o da köye en son gelen ailedir. Rn az 25 sene sonra gelmiştir.kuran ailelerin isimleri (4)hiç yazılmamış.6.y.borandereyle ilgilide benzer eksikler yanlışlar mevcut. Kısaca ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Ancak bu 4 köylede ilgili daha kapsamlı sağlıklı bilgi sizde takdir edersiniz ki böyle alalade yazılamaz.orhan beye selamlar.

         Mıdyıpa Hakan Öçal




Mıdyıpa Hakan Öçal

1.yazdığı 4 köyde aşuva köyü değil aşkaruva köyleridir.2.büyük potuklu köyüne göçmen yerleştirilmemiş. köyden ayrı bir bölgeye yerleştirilmişlerdir.3.bu köydeki kurucu aile diye yazdığı 7 aileden 5i bu köyde hiç olmamıştır.4.büyük ve küçük potuklu için abazaca konuşanlar ile ilgili bilgide eksiktir. tamamı anlar ancak yeni yetme gençler konuşmazlar.5.küçük potuklu için yazdığı kurucu ailelerinde(7) sadece bir tane aile vardır o da köye en son gelen ailedir.en az 25 sene sonra gelmiştir.kuran ailelerin isimleri (4)hiç yazılmamış.6.y.borandereyle ilgilide benzer eksikler yanlışlar mevcut. Kısaca ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Ancak bu 4 köylede ilgili daha kapsamlı sağlıklı bilgi sizde takdir edersinizki böyle alalade yazılamaz.orhan beye selamlar.

                                                  -----------

Değerli Kardeşim;
Mıdipa Hakan Öcal.


1) Öncelikle sizden şunu öğrenmek istiyorum Mıdipa: Bu kelime Türkçe Mıd’ın oğlu anlamına gelir. Gerçekten sizin babanızın adı Mıd mı ? Yoksa Mıdıpia yazmakla Kendinizin Mıd sülalesine mensup olduğunuzu mu belirtmek istediniz. Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum.
2) Kayseri-Pınarbaşı ilçesine bağlı Kazancık köyü Büyükpotuklu ve Küçükpotuklu Yukarı Borandere Köylerini anlatırken her dört köy halkının Aşkarawa olduklarını Aşkarawa diyalekti ile konuştuklarını belirttim. Bu dört köyünde Aşkarawa olduklarını en az senin kadar bende biliyorum.
3) Değerli Kardeşim Mıdipa
Kazancık köyünü anlatırken bu köyden olan saygı değer ve bilgi dolu olan iki kişinin de biyografisini aktardım. Agaçe Muhittin-İsmel Özdemir Dört Sakarawa köyünü yazarken ezbere yazmadık Bu kişilerin bilgilerinden Yukarı Borendere köyü halkından YETLUX İSMET beyin anlatımlarından yararlandık
4) Yukarıda belirttiğim dört Abaza köyünü en az kendi köyüm kadar bilirim. Her dört köyden arkadaşlarım dostlarım olmuştur. Ayrıca, şunu da belirtmek isterim. Sizin köyünüzü sadece ben değil Kafkasya-Karaçay Ozerk Cumhuriyetinden gelen Prof Thaytsuy Mikail’de araştırmıştır. Dört Skarawa köyü ile ilgili bilgileri aktarır iken bu profesörün bilgilerinden de yararlandık. Ayrıca Agaçe Zeki’nin Dayım Uzun Yaylalı Belgeselinde de yararlandık
5) Abhaz ya da yaşayan Abazalar: Apsuwalar Karaçay Çerkesk Özerk Cumhuriyetinde yaşayan Abazalara Aşuwa derler Aşuwalar iki kabileye ayrılır. Dağlık bölgede yaşayanlara Askarwa ovalık bölge de yaşayanlara ise Tapanta derler.Askarawalar 6 bölüme ayrılır. Yani Askarawaların 6 beyi vardır. Bu altı kabilenin isimleri sırayla şöyledir. BAG-BARAKAY-CAGREY ( Şahgerey) –KIZILBEK-MISILBAY (Bşalbey) TAM.. Aşuwaların ikinci kolu olanlar ise Tapantalar’dır Kelime anlamı düzlük ovalık. Bu Tabir Asetirce’dir Kabardeyler Tapantalar için BEZHAG ( Sayıları az onurlu insanlar) Karaçaylar ise ALTIKESEK (Altıya bölünmüş halk) Derler Bu Tapantaların beyleri de sırayla BİBERD-CANTEMİR-DARUKA-KILIÇ-KOÇE-LOW
Kayseri Pınarbaşı ilçesine bağlı Abaza köylerini anlatırken ALTIKESEK-KILIÇ MEHMET ve KARABOĞAZ köylerini Tapantalar bölümünde yazdım
6) Değerli Kardeşim Mıdipa;
Benim Yazdıklarımın yüzde yüz doğru olduğu iddiasında değilim. Tüm araştırmalarıma rağmen eksikliklerimin olduğu ve olabileceği kanısındayım.
7) Değerli Mıdipa Kardeşim;
Sizden istirhamım yazılarımdaki eksiklikler konusunda beni aydınlatmanız. Vereceğiniz bilgiler doğrultusunda yanlışlıklar aynen düzeltilir. Yeter ki bilgi verin Diğer bir husus Mıdipa… Bu konuda mutlaka bilgilerinizi ve cevaplarınızı bekliyorum. Şahsi haklarınıza dokunmuş olmayım. Sülaleniz hakkında açıklayıcı bilgi verir mi siniz. Bir soru daha Abazaca  biliyor musunuz, Konuşabiliyor musunuz .? Kısaca kendinizi anlatır mısınız ?
Saygıdeğer Mıdipa
Abhaz haberde  misafir diye bir öykü var. Lütfen okuyun. Çgu Hasan’ın hoşgörü ve sevgisiyle Yeni yılınızı kutluyorum. Esenlikler diliyorum 30.12.2014

                                                                                                             Kopsirgen Orhan

                            

 

                Evet Metin Kardeşim,

                Mıdipa şimdiye kadar yazdıklarıma cevap vermedi. Herhalde büyük bir ihtimal ile

cevap verme olanağı da yok.Sana Mıdipaya sorduğum soruları sormuyorum..Sen sülale adını da iyi biliyorsun iyi kötü Abazacının Aşkaruwa diyalektiği ile de konuştuğunu biliyorum.Şimdi senden dileğim,yazdığım yazılardaki eksiklikleri tamamlaman.Yukarıda belirtmiştim bir daha belirtiyorum.Ben yazdıklarımın yüzde yüz doğru olduğu iddiasında

değilim. Ben sadece gerçekleri araştırma ve bunları öğrenme ve doğru ve gerçekleri gelecek

nesillerimize aktarmak çabası içindeyim.Zira atalarımız bize bir çok gerçekleri aktarma olanağına sahip olamamışlardır..Biz,bu gün her türlü bilgi aktarım olanağına sahibiz.Bunun için senden bilgi bekliyorum. Yanlışlarımızı yaz,anında düzeltelim.Maksat ve düşünce sadece gelecek nesillerimize doğruyu aktarmak….Sakın Mıdipa gibi beni cevapsız bırakma.Yazdıklarının arkasında ol doğru bildiklerini de lütfen yaz.Ne yazacağını bilmiyorum.Ama yazdıklarınla beni aydınlatacağını umuyorum. Mutlaka cevap yaz. Esen kal. 09.04.2015

                                                         

Kopsirgen Orhan

 

                      ALBAY RIDVAN ÖZDEN”in RESMİ

 

 

Albay Rıdvan Özden yanlışlıkla öldürülmüş!

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender