Aradan Tam 150 Yıl Geçti.


Aradan Tam 150 Yıl Geçti.

Aradan Tam 150 Yıl Geçti.

150 yıldır Atayurdundan koparılan Abhazlar dünyanın dört bir yanına savrulduk.

Bizler Türkiye’de Karadeniz kıyılarından Sakarya’ya çıktığımızda bir daha Abhazya’nın bağımsızlığına kavuşacağına, bağımsız bir Abhazya’da demokratik bir şekilde devlet başkanlığı seçimleri olacağına ve diasporadaki Abhaz yurttaşların bu seçimlere katılabileceğine, yaşadıkları tüm acıları, sevinçleri ve geride bıraktıkları tüm hayallerini ufacık bir sandığa sığdırabileceklerini hayal bile edemezdik.

Bu bizim için büyük bir olaydı. Abhazya’nın geleceğinde Abhaz diasporası olarak bizde söz sahibi olacaktık.

Zamanımız azdı. Adayların kendilerini ve programlarını tanıtmaları konusunda alt yapıyı oluşturmalıydık. Bu seçimler Türkiye de başarı ile atlatılmalıydı, katılım yüksek olmalıydı. Kimin kazanacağı konusuyla ilgilenmedik bile.

Yaratılan bu sinerji sayesinde. Başta federasyonumuz ve vekilimiz olmak üzere Abhazya’nın geleceğini belirleyecek bu seçimi başarı ile atlattık.

150 yıllık hasret sona ermiş oldu.

Açıkladığımız Hedefleri gerçekleştirmek istiyoruz.

Bugün itibarıyla üye sayımız 1.300 civarındadır. Örgütlenme çalışmalarını sürdürerek, her insanımıza ulaşarak, bu dönem içinde 5.000 üyeye ve 5.000 Abhaz vatandaşlığı pasaportuna ulaşmak istiyoruz. SAD’daki 5.000 üye güçlü bir sivil toplum kuruluşu demektir. Abhazya içinde güçlü bir vatandaşlık katkısıdır. 5.000 üyeli bir sivil toplum kuruluşu yerel yöneticilerle masaya oturduğunda reddedilemeyecek bir güçtür.

Dernek lokalimiz şimdiden yetersiz kalmaktadır. Yine bu dönemde mülkiyeti derneğimize ait bir arsa temin ederek, içinde çalışma salonlarının, dersliklerin, abhaz mutfağının ve misafirhanesinin olacağı bir projenin de temelini bu dönemde atmak istiyoruz. Potansiyelimizi harekete geçirirsek, bunların gerçekleşmemesi için neden göremiyorum.

Diasporada yaşayan biz Abhazların en önemli sorunlarından biri de anadil sorunudur. Toplumsal varlığımızı korumak ve kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak için anadilimizi kaybetmemiz gerekiyor. Bu çerçevede Abhazya’dan ikisi Abhaz dili, biri Abhaz halk dansları olmak üzere 3 eğitmen getirttik. Dil hocalarımız haftada 6 gün derneğimizde ve köylerimizde açtığımız sınıflarda Abhaz dilini öğrenmektedirler. SAD olarak amacımız yalnız bu gençlerimize Abhaz dili veya iyi bir danscı olarak yetişmelerini sağlamak değil. O gençlerimizin Abhaz geleneklerine göre gerekli bilgi ve donanımlarını sağlayarak toplumumuza faydalı birer birey olarak yetiştirmek istiyoruz. Bununla da yetinmeyeceğiz. Bu öğrencilerimizi dönem sonunda Demografya ile birlikte Abhazya’ya götürüp, orada kendi arkadaşları ve akrabaları ile tanıştırıp – buluşturmak ve vatan sevgisiyle de bu yapıyı kalıcı hale getirmek en büyük arzumuz.

Bunların dışında elbette ki Türkiye de ve Sakarya’da yaşıyoruz. Bu ülkenin ve kentin sorunları bizimde sorunumuz. Asimilasyon, ekonomi, işsizlik, eğitim, çevre sorunları, köylerimizin sorunları gibi pek çok sorunumuz var. Bu sorunların üstesinden gelecek projeler üretmek zorundayız.

Abhaz diasporası ve Kuzey Kafkas halkları 1864 sürgünü ile birlikte tarihin en büyük trajedilerinden birini yaşamıştır.

1.5 milyon insanımızı bu sürgün döneminde kaybettik. Kafkas halklarından Ubıhlar tarih sahnesinden silindi.

Her yıl Kefkende Federasyonumuz tarafından sürgünü anma etkinlikleri düzenleniyor. Dualar ediliyor ve karadenize siyah çelenk bırakılıyor.

Evet, Sakarya’da yaşayan Abhazlar 150 yıl öncesinin zor şartlarında Kefken kıyılarından Sakarya’ya çıkmayı başaranlar. En büyük desteği bu bölgede yaşayan yerli halkımız manavlardan görmüşlerdir. O yoksul manavlar, yüreklerini, evlerini o çaresiz insanlara açmışlardır. Ekmeğini bölüşmüştür. Bugün anlatılan fıkralara her iki toplumda gülüp geçiyoruz.

Bugün Sakarya kültürel anlamda Türkiye’nin en zengin, en renkli illerin başında yer almaktadır. Belki de ne millettensin diye sorulan tek il Sakarya dır. 150 yıldır birlikte yaşadığımız Sakarya’da etnik kökenli hiçbir olayın yaşanmamasının da altında bu hoşgörü, bu merhamet yatmaktadır.

Sakarya Abhaz derneği olarak Abhaz halkının yardımlaşma ve dayanışmasını sağlamak, kültürel ve sosyal sorunlarımıza çözüm üretmenin dışında, Sakarya’da birlikte yaşadığımız toplumların üyeleri arasında dostluk ve işbirliğini geliştirmek. Birlikte ortak projeler yürütmek ve bu konuda öncü olmak da hedeflerimiz arasında.

Buradan halkımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Önümüzde Türkiye’nin geleceğini belirleyecek bir genel seçim var. Sakarya Abhaz diasporasının en güçlü olduğu yer. Toplumumuz elbette farklı siyasi düşüncelere sahip, farklı partilere gönül veren bireylerden oluşmaktadır.

Sakarya Abhaz Derneği olarak siyasette öne çıkan, toplumumuza faydalı olacak insanlarımızı, parti ayırımı gözetmeksizin desteklemeye ve katkı sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Bu çerçevede güçlerimizi birleştirelim diyoruz.

 

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender