Sakarya Abhaz Derneği 2. Genel Kurulu


Sakarya Abhaz Derneği 2. Genel Kurulu

Sayın Vekillerim, Sayın Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Temsilcim, Sayın Abhazya’nın Türkiye temsilcisi, Birlikte olmaktan onur duyduğum Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun değerli başkanı ve yöneticileri, Sayın Abhazya – Türkiye Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Temsilcim, Uluslar arası Apsnı Vakfı’nın değerli temsilcileri, Dernek Başkanlarım, Değerli Büyüklerim, Çok değerli dostlarımız, misafirlerimiz, Sevgili Üyeler. Sizleri, şahsım ve Yönetim Kurulum adına saygıyla selamlıyor, Sakarya Abhaz Derneği’nin 2. Olağan kongresine hoş geldiniz.

05.Şubat.2010 tarihi, diasporada yaşayan soydaşlarımızın örgütlenmesinde, temele insanı koyan hak ve hukuk mücadelemizin yapılandırılmasında bir milat oldu. 05.Şubat 2010 tarihinde Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun kurulmasıyla, kendi adımızla örgütlenmenin, kendi adımızla bir araya gelmenin önü açılmış oldu.

Bundan tam 4 yıl sonra 152 yıldır yaşadığımız bu kentte, 28.Şubat.2014 tarihinde Sakarya Abhaz Derneği’ni kurduk. Kuruluş Kongremizi 15.Haziran.2014 tarihinde gerçekleştirdik. Yarattığımız bu dönüm noktası, mücadelemizi, Abhaz diasporasının en güçlü olduğu yerde, Sakarya’da kökleştirdi.

Sayın protokol, Saygıdeğer üyeler,

Abhaz dernekleri ve dolayısıyla Sakarya Abhaz Derneği olarak bizlerin, iki ana mücadele alanımız var;

Birincisi; Atavatanımız bağımsız Abhazya Cumhuriyetini, başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere dünya ülkeleri tarafından tanınması ve tanıtılmasını sağlamak.

İkincisi de; Diasporada yaşayan Abhazlar’ın bulundukları ülkede kültürel haklarının tanınması çerçevesinde kültürel varlıklarını korumak, yaşatmak, geliştirmek ve yaşadıkları ülke ile Atavatan Abhazya arasında güçlü bir bağ oluşturulmasını sağlamak.

Her iki konuda da yaptıklarımız ve yapacaklarımız var.

Öncelikle yaptıklarımıza kısaca değinmek isterim;

Abhazya Parlamentosu 21.Temmuz.2014 tarihli oturumunda, Abhazya Devlet Başkanlığı seçimlerinde, Türkiye de yaşayan Abhaz vatandaşlarının, yine Türkiye de kurulacak sandıklarda oy kullanabilmeleri ile ilgili kanun tasarısını kabul ederek tarihi bir karar aldı. Kuruluş kongremizden yaklaşık 2 ay sonra, 27.Ağustos.2014 tarihinde yapılması planlanan, Abhazya’nın geleceğinin belirleneceği, Türkiye’deki Abhaz vatandaşlarının, tarihimizde ilk defa oy kullanabilmelerinin önünü açan bu seçimlerin alt yapı ve hazırlık çalışmalarında Federasyonumuz ve Sakarya Abhaz Derneği olarak önemli katkı sağladık.

Ve bu katkılarımızdan dolayı 23.Eylül.2014 tarihinde Abhazya Devlet Başkanlığı yemin törenine davet edildik. Bu davette “ Sakarya’da yaşayan Abhaz Halkı ” adına Sakarya Abhaz Derneği’ne bir onur madalyası verildi. Bunun haklı gururunu yaşadık.

Bu madalya, dünyada en çok Abhaz nüfusu barındıran Sakarya’daki Abhaz örgütlenmesinin gerçekleştirilmesine verilen bir madalyadır. Bu madalya Abhazya Devlet başkanı Sayın Raul Hacımba’nın söylediği gibi, Abhazya’nın yakın tarihinin 3. en önemli olayı olan Abhazya Devlet Başkanlığı seçimlerinin Türkiye de sandık kurularak gerçekleştirilmesine katkı sunulmasına, verilen bir madalyadır. Bu madalya’yı Sakarya’da yaşayan Abhaz halkı adına hayatımın sonuna kadar gururla ve şerefle taşıyacağımı bilmenizi isterim.

Sayın hazirun,

Kuruluşumuzun ilk yılında Abhaz dili ve halk danslarıyla ilgili Atavatanımızdan 3 uzman getirerek, Dernek bünyesinde ve köylerimizde, eğitim çalışmaları başlattık ve önemli başarı elde ettik.

Yine ilk yılımızda, 21.Mayıs.2015 tarihinde Sakarya Abhaz Derneğinin organizatörlüğünde Kefken’de Sürgün’ü anma etkinlikleri düzenledik.

2014 - 2015 öğretim yılında 5, 2015 - 2016 öğretim yılında 15 olmak üzere 20 Abhazyalı öğrencinin Sakarya Üniversitesine kayıtlarını yaparak eğitime başlamalarını sağladık. Bu öğrencilerimize burs, konaklama ve diğer her türlü ihtiyaçları için yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Kültürümüzün temel taşı Büyüklerimiz ve Kadınlarımız. Kurulduğumuz günden beri bizlere destek olan, bize yol gösteren ayhabılarımız ve evlerimizde kültürümüzün yaşatılması için en önemli görevi üstlenen kadınlarımız ile ilgili kurullar oluşturduk.

Bu alanda bundan sonraki adımımız, gençlik örgütlenmesi olacaktır. Türkiye genelinde Abhaz Gençlerinin ilk buluşması, federasyonumuzun koordinatörlüğünde Sakarya Abhaz Derneği ve Kayalar Abhaz Derneği’nin ev sahipliğinde Sakarya’da gerçekleştirilmiştir. Geleceğimize güvenle bakmak istiyoruz. Bu nedenle tarihini, dilini, kültürünü bilen donanımlı bir Abhaz nesli için elimizden gelen katkıyı sağlayacağız.

Diğer önemli gördüğümüz öncelikli hedeflerimize gelince;

İkinci çalışma dönemimizde 2 bin 50 olan bugünkü üye sayımızı, 5 bin üyeye çıkartmayı hedefliyoruz. Tüm üyelerimizin çifte vatandaşlık yolu olan Abhaz vatandaşlık pasaportu almasını sağlayacağız. 5 bin üye ve 5 bin çifte vatandaşı olan bir dernek, herkesimin dikkate alacağı güçlü bir sivil toplum kuruluşu demektir.

Bu hedefi gerçekleştirdikten sonra Sakarya’da yapacağımız büyük buluşmaya Abhazya Devlet Başkanı’nı davet edeceğiz. Üyelerimizin Abhaz vatandaşlık pasaportları, Abhazya Devlet başkanı eliyle hak sahiplerine dağıtılmasını sağlayacak bir organizasyonu, bu salondaki insanlarımızın ve halkımızın gücüyle mutlaka Sakarya’da gerçekleştireceğiz.

Sakarya Abhaz Derneği, Abhazya Devlet Başkanı Sayın Raul Hacımba’nın seçimler öncesinde diasporadaki halkımıza vermiş olduğu sözün, yani Abhazya vatandaşlık belgelerinin diasporada hak sahiplerine verilmesi sözünün takipçisi olacaktır. Abhazya nezdinde yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilebilmesi için gerek Federasyonumuz ve gerekse Temsilcilerimiz ile görüşerek bu konu Abhazya Devlet Başkanlığı nezdinde gündeme getirilecektir.

Abhazya cumhuriyeti Devlet başkanı adına kongremize katılarak bizleri onurlandıran, Sayın Vlademir Zantarya’dan sizlere verdiğimiz bu sözü ve Sakarya’daki bu coşkuyu Devlet Başkanımız Sayın Raul Hacımba’ya iletmesini rica ediyorum.

Bir diğer öncelikli hedefimiz, bu ikinci dönemimizde misafirhanesi ile, Abhaz mutfağı ile, derslikleri ile, çalışma salonları ile bizim için bir okul niteliğinde olacak bir “dernek binası” projesini Sakarya’ya kazandırmak olacaktır.

Bu konuda, bildiğiniz gibi Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun derneğimize ve halkımıza verdiği bir söz var. Dernek binası yapabilmemiz için arsa tahsis sözü. Hafta başında kendilerini ziyaret ettik, bizleri kabul etti. Bizde kendilerini genel kurulumuza davet ettik ve arsa tahsis konusundaki son durum hakkında bizleri bilgilendirmesini rica ettik.

Başkanımız da, arsa tahsisinin her iki derneğe de yapıldığını, bu konuda bir sıkıntının olmadığını ifade ettiler. Bu olayın gecikmesinin bir nedeni yeni bir uygulama olması nedeniyle bina üretimi ile ilgili değişik görüşlerin olması, bir başka nedeni ise kardeş derneğimizin ortak bir projeye yanaşmaması olarak özetlenebilir. Yani, ortak bir projenin yapılmasını kardeş derneğimiz olarak gördüğümüz Kafkas Kültür Derneği’nin kabul etmediğini bu arada en yetkili ağızdan öğrenmiş olduk.

Sonuç olarak belediyemiz tarafından derneğimize arsa tahsisi yapıldı, yerimiz belirlendi. Bizde en kısa zamanda kendi projemizi hazırlayıp kendilerine sunacağız.

Bu desteklerinden dolayı başkanımıza buradan tekrar teşekkür ediyorum.

Ayrıca bu ziyaretimizde Sohum Belediye Başkanı Sayın Adgur Haraziya’nın Abhazya’nın başkenti Sohum şehrinin 2.500. yılı kutlamalarına davet mektubunu da kendilerine ilettik. Başkanımızı tekrar Abhazya’da ağırlamaktan büyük onur duyacağız. Böylece Sayın Başkanımızın 2014 Mayısında yarım kalan ziyaretini de tamamlamış olacaktır.

Bu hedeflerimizin gerçekleşmesi için bizim kararlı tutumumuza, siz değerli üyelerimizin de güçlü desteğine ihtiyacımız var.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da güçlü bir şekilde, kararlılıkla sorumluluklarımızı yerine getireceğiz.

Yeri gelmişken, Yönetim kurulu arkadaşlarıma da danışarak aldığım bir kararı sizlerle paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki dönemle birlikte 2 dönem Dernek Başkanlığı yapmış olacağım. Bu onurlu görevi bana layık gören tüm ayhabılarımıza ve üyelerimize teşekkür ediyorum. Ancak bu gibi görevler toplumsal görevlerdir, kutsal emanetlerdir ve zamanı geldiğinde bu bayrağı başkasına devretmek gerekir. Ardımızdan gelen, kültürün içerisinde kendini yetiştirmiş, temsil gücü yüksek, donanımlı arkadaşlarımızın önünü açmak toplumumuz için de en hayırlısı olacaktır. Bu yüzden sizlerin huzurunda Sakarya Abhaz Derneği Başkanlığı konusunda yazılı olmayan “en fazla 2 dönem başkanlık olarak” etik bir kural uygulaması geliştirdiğimizi ve önümüzdeki çalışma dönemi sonunda bu kuralı ilk uygulayacak olan Başkan olarak onur duyacağımı belirtmek istiyorum.

Saygıdeğer hazirun,

Çalışmalarımızda bize destek olan Sayın valimize, Sayın Büyükşehir belediye başkanımıza, Sayın Rektörümüze, Sayın milletvekillerimize, Abhazya’nın Türkiye Cumhuriyeti nezdindeki temsilcilerine, Abhazya Geri Dönüş Devlet Komitesi’ne, ayhabılarımıza, kadınlarımıza, gençlerimize, tüm üyelerimize yürekten teşekkür ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 15.05.2016

 

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender