Sabah Gazetesi Demecim.


Sabah Gazetesi Demecim.

Bugün Abhazya’da yaşayan soydaşlarımızın çok daha fazlası Anadolu da Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan Abhazlar’ın nüfus olarak en kalabalık oldukları kent, 40 Abhaz köyü ile Abhaz kültürünün en yoğun yaşatıldığı kentte Sakarya’dır.

Sakarya yalnız Abhaz nüfusunun en yoğun yer oluşundan değil Abhazya’nın tarihsel bölgelerinin Tsabal hariç birebir yansıdığı bölge olarak da öne çıkmaktadır. Sakarya’da Aşçıpsı vardır, Asadz vardır, Bzıp vardır, Çigarda vardır, Guma vardır, Aşuva vardır, Ubıh vardır. Sırf bu nedenledir ki Sakarya aynı zamanda Abhaz diasporasının en etkin merkezidir.

Abhazya Bağımsızlığını ilan ettiği 1993 yılından sonra 15 yıl yine çok zorlu bir dönem yaşadı. 2008 yılında Rusya Federasyonu tarafından tanınmasıyla birlikte yeni bir döneme geçilmiş oldu. Artık dünya da kendi adımızla tanınan ve Rusya Federasyonu’nun stratejik ortağı olan bağımsız bir cumhuriyetimiz var. Rusya Federasyonu’na otonom cumhuriyet statüsü ile bağlı kardeş Kuzey Kafkas halkları ile farklı stratejilerin ortaya çıktığı, farklı sorunlara farklı çözümler üretilmesi gereken bir döneme girmiştik.

Tarihte yakalanabilecek en büyük fırsatlardan biri önümüze gelmişti. Bu çerçevede artık Abhaz diasporası da elini taşın altına sokmalıydı. Abhaz diasporasının en yoğun olduğu yerde sesimizin daha gür çıkması için örgütlenmeliydik. Abhaz Dernekleri ve Abhaz dernekleri Federasyonu kurulma süreçleri başlamalıydı. Nitekim 2010 yılında 5 derneğin bir araya gelmesi ile Abhaz Dernekleri Federasyonu kuruldu.

Fakat ne yazık ki, Türkiye diasporasının en güçlü potansiyeline sahip, Sakarya’da yaşayan Abhazlar bu yapının dışındaydı. Sakarya’nın bu yapının dışında olması federasyonumuzun gelişimini olumsuz etkilemekteydi. Bu bizler için kabul edilemezdi.

Sakarya’da çocukluğumuzu, gençliğimizi yaşadığımız, görevler aldığımız, yetiştiğimiz 1966 yılında kurulan Kaf-Dere bağlı bir Kafkas Kültür Derneği vardı. Mevcut yapı içinde, her iki federasyona bağlanmak dahil, bu soruna çözüm bulunması için çok mücadele verildi. Yapılan girişimler sonuçsuz kaldı. Klasik dernekçilik anlayışı çerçevesinde yeni konjonktürün dayattığı örgütlenme sorununa çare bulamayacağımız ortadaydı.

Abhaz diasporasının en etkili merkezi, örgütlü yapının dışında olamazdı. Artık yola çıkılmalıydı. Yeni bir yapılanmaya karşı bir direnç olacağını biliyorduk. Kurulacak yeni yapı 7 kişinin bir araya gelip bir dernek kurma şeklinde olmamalıydı. Bu konuda toplumumuz ne düşünüyordu. Toplumun desteği olmayan bir yapı uzun süre yaşayamazdı. Nitekim Şubat 2014 başında bir istişare toplantısı yaparak konuyu toplumumuzun gündemine taşımaya karar verdik.

Başta ayhabılarımız olmak üzere her köyden, her bölgeden insanımız olmak üzere 2014 Şubat ayı başında istişare toplantımızı gerçekleştirdik. Camiamız büyük ilgi göstermişti. Katılım yüksekti. İstişare toplantısında her türlü görüş dile getirildi, tartışıldı. Ve toplantı sonunda büyük bir coşku ile ayakta alkışlanarak Sakarya’da bir Abhaz Derneği kurulması kararı verildi. Halkımız 25 kişiyi kurucu üye olarak seçti ve Sakarya’da bir an önce Abhaz Derneği kurulması konusunda görevlendirdi.

Camiamızın bize vermiş olduğu güven ve destekle çalışmalara başladık. 21.Şubat.2014 tarihinde derneğimizin resmi olarak kuruluşunu gerçekleştirdik. Yaz sezonuna girmeden kuruluş kongremizi yapmalıydık. Bu arada Mayıs ayında Sakarya Protokolünün Abhazya ziyaretini gerçekleştirmek gibi bir projemiz de vardı. Zamanımız kısaydı, hem bu projeyi gerçekleştirmeliydik, hem de kuruluş kongremiz için örgütlenme çalışmalarını yürütmeliydik.

Uzun zamandır Sakaryalı Parlamenterlerimizi, Büyük Şehir Belediye Başkanımızı, Sakarya Üniversitesi Rektörümüzü ve Ticaret Odası Başkanımızın içinde olduğu bir heyeti Abhazya’ya götürmeyi planlıyorduk. Kuruluş Kongresi arifesinde bu ziyareti 06.06.2014 tarihinde gerçekleştirdik. Abhazya topraklarına indiğimiz andan itibaren büyük bir ilgi ile karşılaşan heyetimiz Abhazya Cumhuriyetinin en üst yetkilileriyle resmi temaslarda bulundular. Temel olarak heyetimizin yaptığı görüşmelerde iki konu ön plana çıktı. Birincisi Türkiye’den Abhazya’ya direk ulaşım, ikincisi Abhaz Devlet Üniversitesinin denklik problemi.

Bu ziyaretin akabinde örgütlenme çalışmaları çerçevesinde 1000 üye hedefini gerçekleştirerek Sakarya ve Abhazya Protokolünün katılımıyla 15.06.2014 tarihinde Kuruluş Kongremizi gerçekleştirdik. Yarattığımız bu dönüm noktası, mücadelemizi, Abhaz Diasporasının en güçlü olduğu Sakarya’da kökleştirdi.

İkinci Kongremizi 2050 üye sayısıyla 15.05.2016 tarihinde gerçekleştirdik.

Öncelikli hedeflerimizi bu kongremizde üyelerimizle paylaştık.

İkinci çalışma dönemimizde mevcut üye sayımızı 5 bin üyeye çıkartmayı hedefliyoruz. Tüm üyelerimizin çifte vatandaşlık yolu olan Abhaz vatandaşlık belgesi almasını sağlamak en önemli hedefimizdir. 5 bin üye ve 5 bin Abhaz vatandaşı olan bir dernek, herkesimin dikkate almak zorunda olduğu güçlü bir sivil toplum kuruluşu demektir. Bu hedef ile birlikte Sakarya da yapacağımız büyük buluşmaya Abhazya Devlet Başkanı’nı davet edeceğiz. Üyelerimizin Abhaz vatandaşlık pasaportları, Abhazya Devlet Başkanı eliyle hak sahiplerine dağıtılmasını sağlayacak bir organizasyonu Sakarya da mutlaka gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

Bir diğer öncelikli hedefimiz, misafirhanesi ile Abhaz mutfağı ile derslikleri ve çalışma salonları ile bizler için bir okul niteliğinde olacak bir dernek binası projesini hayata geçirmek olacaktır.

Bugün itibariyle 2.200 üye sayısına ulaştık. Halk dansları ve Görsel sanatlar eğitimi alan 100’ün üzerinde gencimiz ve çocuğumuz var. Sakarya Üniversitesine kayıtlarını yaptırmış olduğumuz 16 Abhazyalı öğrencimiz var. Dernek olarak bu öğrencilerimize her türlü katkıyı vermeye çalışıyoruz.

Bizler Sakarya Abhaz Derneği Yönetim Kurulu, Gençlerimiz, Kadın Komisyonumuz ve Ayhabılar Komisyonu ile diaspora sorunlarının dışında Abhazya’nın güçlenmesi ve dünyada daha iyi tanınıyor olabilmesi için tüm gayretimizi gösterme kararlığındayız.

Bu konudaki amacımız; dünyanın tanınmış ve bilinen ülkelerinde de Abhazya’nın diasporada da güçlü olduğunu, dikkate alınması gereken bir ülke olduğunu ve lobicilik faaliyetlerinin var olduğunu kanıtlamaktır.

Bizler Sakarya Abhaz Derneği olarak bu konularda üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız.

 

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender