Sakarya Abhaz Derneği Dil ve Kültür Etkinliği


Sakarya Abhaz Derneği Dil ve Kültür Etkinliği

Değerli büyüklerim, Abhaz-Fed Genel Başkanım, Abhazya Cumhuriyeti Türkiye temsilcim, saygıdeğer katılımcılar.

SAD’ın mart ayı etkinliklerinin sonuncusunu gerçekleştirmek üzere bu akşam bir aradayız.                

4.Mart tarihinde bağımsız Abhazya’nın kurucu lideri sayın V.Ardzınba’nın 7.anma etkinliğinde yine bu salonda bir aradaydık.                                                                                                                                  

Geçen hafta 26.mart tarihinde kent protokolünün yoğun ilgi gösterdiği sad’ın 3. Kuruluş yıldönümünü hep birlikte kutladık.                                                                                                                           

Bu akşam yine toplumumuz için çok önemli olan “dil ve kültür” etkinliğiyle sad olarak karşınızdayız.

Değerli katılımcılar,  Abhazlar Ve Adigeler anayurtları Kafkasya’dan büyük oranda sürgüne gönderilmiş diaspora toplumlarıdır. Bu nedenle abhaz ve adige  dilleri dünyada en hızlı yok olan diller arasında sayılmaktadır

Bugün Abhazya’da yaşayan soydaşlarımızın çok daha fazlası Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında yaşamaktadırlar.

Şüphesiz bir toplumun yaşam biçimi, karakteri, kültürü, masalları, destanları dil ile birlikte oluşur. Bir dilin kaybolması, binlerce yıldır oluşan, bir yaşam biçiminin, alöyşanın, akabzın kaybolması demektir.

Bu nedenle SAD Abhaz Nüfusunun en yoğun yaşadığı bu kentte dilimizin kaybolmaması için çabalarını sürdürecektir.

Değerli katılımcılar, eğitmenimiz Aza Şamha a.c. Milli eğitim bakanlığının özel izniyle 1.Aralık.2016 tarihinde Sakarya’ya geldi. Kendisiyle 4 aylık bir program yapabildik. Bu 4 ay zarfında Kayalar Köyümüzde, Balballı Köyümüzde, Soğuksu Köyümüzde Ve Dernek Binamızda açılan sınıflarda yoğun bir tempoda çalıştı. 100’ün üzerinde öğrencisi oldu. Hocamız Aza Şamha’nın özverili çalışmalarıyla başarılı bir 4 ay geçirdiğimizi düşünüyorum. Kendisine SAD adına şükranlarımı sunuyorum.   

Değerli katılımcılar, sadece dil kursuyla bir dilin yaşatılması yeterli değildir. Bu çalışmanın kesintiye uğramaması gerekiyor. Bu çalışmalar her yıl tekrarlanmalı ve tüm derneklerimizde yaygınlaştırılmalıdır. Bu çocuklarımız federasyonumuz ile yaptığımız işbirliği neticesinde, a.c.geri dönüş devlet komitesinin davetiyle Abhazya’da 15 günlük bir kampa göndereceğiz. Atalarının bir zamanlar yaşadığı vatanlarını görecekler, kendi yaşıtlarıyla tanışacaklar, kaynaşacaklar ve attığımız bu adım sağlam temeller üzerinde yükselecektir.

Bu değerli hocamızın Sakarya’ya gelmesine katkı sunan, Apsnı Vakfı Yöneticilerine, Soner Goguaya, Oktay Çhkotua’ya Ve Apsnı Vakfını Türkiye Temsilcisi eski federasyon başkanı Cengiz Aşba’ya şükranlarımı sunuyorum. Bu 4 ay zarfında hocamızın yanında bu çalışmalara destek veren Mesut Papatya başkanlığındaki eğitim komisyonumuza, her zaman yanımızda Olan Kayalar Abhaz Derneği Başkanı Erdinç Atiyba’ya, Balballı Köyü sakinlerine, Soğuksu Köyü muhtarımız sevgili Emin bey nezdinde soğuksu köyü sakinlerine ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İyi ki varlar. Evet değerli katılımcılar, çocuklarımızın, gençlerimizin kısa sürede hazırlandıklarını göz önüne alarak, onlara moral verelim, destekleyelim. Hepinize saygılar sunuyorum. 31.03.2017

 

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender