BAŞKAN'DAN


BAŞKAN'DAN

Bganba Oral Kobaş Sakarya Abhaz Derneği Başkanı

 

Sekiz çocuğu ile birlikte 1978 yılında Abhazya’dan sürgün edilen ailelerden biri olan “Kobaş Bganba” ve ailesinin 5. nesil çocuğu olarak 05.Ekim.1956 yılında Sakarya’nın karasu ilçesinin Kobaşlar köyünde dünyaya geldim. Sülalemiz Türkiye’de, anavatanından sürgün edilen Kobaş Bganba’nın ismini soyadı olarak aldı.

Abhazların Bganba (Abgınba) sülalesine mensup olan ailemin, ilk çocuğuyum ve üç kardeşim var. İlkokulu Kobaşlar köyünde ve ortaokulu da o günlerde nahiye olan Kocaali’de okudum. Lise tahsiline devam edebilmem için ailem ile birlikte 1970 yılında Adapazarı’na taşındık ve Adapazarı ticaret lisesine kaydımı yaptırdım. Bu vesile ile kardeşlerimin de eğitim alması için önleri açılmış oldu.

1914 yılı sonunda büyük dedem Süleyman Bganba’nın direnişin örgütlenmesi için Abhazya’ya gidişi ve Nestor Lakoba (ASSR’in ilk devlet başkanı) ile tanışması. Daha sonra Nestor Lakoba’nın sürgün edilen Abhazların anavatana dönüşlerinin sağlanması için 1921 yılında diasporayı ziyaret etmesi ve Kobaşlar köyünde Süleyman Bganba’nın misafiri olması. Bu ve benzeri tarihsel olaylar büyüklerimiz tarafından anlatıla gelerek Abhazya sevgisi ile büyümeme önayak olmuştur.

Köyden kente (Adapazarı’na) taşınmamız, örgütlenme isteği ve Abhazya hasletimizin de tetiklemesi, o günlerde toplum olarak bir araya gelebileceğimiz Kafkas kültür derneği ile irtibatımı kaçınılmaz kıldı. Sakarya Kafkas Kültür Derneği artık kendimi ifade ettiğim ikinci bir yuvam olmuştu.

Liseyi bitirdikten sonra 1974 yılında İstanbul İktisadi Ve Ticari İlimler Akademisi’ne (Sultanahmet) kaydımı yaptırdım. Serde ayrıca futbol sevgisi olduğu için, kaydımı yaptırdığım gün akademinin hemen karşısında olan Cağaloğlu’ndaki İstanbulspor kulübüne gittim ve İstanbulspor genç takımına kabul edildim. Futbol ve okulu birlikte yürüterek 1979 yılında mezun oldum.

o yıllarda Abhazya’dan soydaşlarımızın yeni-yeni gelmeye başlaması ve babam Cengiz Bganba’nın da içinde bulunduğu Sakarya’dan bir heyetin 1975 yılında Abhazya’yı ziyaret etmesi, diaspora tarihimizin önemli olaylarındandır. Abhazya’da da büyük yankılar uyandıran bu ziyaret sayesinde Abhaz alfabesi (Anban) ‘ne kavuştuk. Dilimizi konuşuyor olabilmenin avantajı ile kısa zamanda Abhazca okuma yazma öğrendim ve mektup yazmaya, kitap ve diğer yayınları okumaya başladım. Kendi anadilimle okuyup yazıyor olabilmek, o yıllarda müthiş bir duygu patlaması yaşamamada sebep oldu.

Akademili yıllarımda İstanbul Abhaz Derneğinde (Zeynep Kamil) çeşitli görevlerde bulunduğum gibi, Kocaeli Ve Sakarya Kafkas Kültür Dernekleri ile de irtibatımı hiçbir zaman koparmayarak kültürel etkinliklere katılmayı sürdürdüm.

Nitekim 1978 yılında arkadaşlarımla birlikte Kocaeli Kafkas kültür derneğinde Dırmıt Gulya (Abhazya ulusal şairi) anma gecesi düzenledik ve D. Gulya’nın kısa bir oyununu ilk defa Abhazca sahneye koyduk. Çok beğenildi ve daha sonra İstanbul da tekrar sahneye koyma fırsatımız oldu.

O yıllarda Abhazya’dan pek çok mektup arkadaşı edinmiştim. Bunlardan biri olan Abhaz tarihçi ve araştırmacı Gojba Ruslan ile de mektuplaşıyorduk. Kendilerine sahnelediğimiz oyun ve Dırmıt Gulya anma gecesini içeren bir mektup yazmıştım. Daha Sonra Gojba Ruslan’ın yayınladığı bir kitapta, 1978 yılında yazmış olduğum bu mektubuma rastlamak yaşadığım en güzel anların başında gelir.

2008 yılında Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak dünya ülkeleri tarafından tanınması ile birlikte, yeni bir konjoktür oluştu ve 2010 yılında da Abhaz Dernekleri Federasyonu kuruldu. Dünyada kendi adımızla tanınan bağımsız bir cumhuriyete sahip biz Abhazların diasporanın hem nitelik hem de nicelik olarak en etkin merkezinde, Sakarya’da bir Abhaz derneğinin olmaması düşünülemezdi diye yola çıktık ve nitekim 2014 yılında arkadaşlarım ve ben Sakarya Abhaz Derneğini kurduk.

Mezun olduktan ve 1981 yılında kısa dönem askerliğimi yaptıktan sonra Sakarya’ya yerleştim. 2014 yılında kurmuş olduğumuz Sakarya Abhaz Derneği’nin kurucu başkanlığı görevi yanı sıra mali müşavirlik mesleğini de sürdürüyorum.

1985 yılında Zerrin Şamha ile evlendim. Rada Canberk adında bir oğlum ve Rara Nart, Raşa Naala adında iki güzel torunum var.

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender