3. Genel Kurul (27.5.2018)


3. Genel Kurul (27.5.2018)

Değerli büyüklerim Sayın vekilim, Değerli konuklar, Derneğimizin saygıdeğer üyeleri,                                                                                                                                     

Sakarya Abhaz Derneği olarak kuruluşumuzun 4. Yılını doldurduk. Bugün 3. Olağan Genel Kurulumuzu yapıyoruz. Bu vesile ile hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Hoş geldiniz.

Tüm Türkiye biliyor ki Sakarya Abhazlar’ın en yoğun olduğu bölgedir. O zaman tüm Türkiye, Sakarya Abhazlar’ın en örgütlü ili olduğunu da bilmelidir.

2.300 üyeye sahibiz. Oysa ki bu rakam en az 5.000 olmalı. Daha güçlü temsil edilebilmemiz için, kendimizi daha ciddi anlatabilmemiz için, Ata vatanımız Abhazya’nın arkasında daha dik ve güçlü durabilmemiz için, en az 5.000 üyeye sahip olan bir dernek olmamız gerekiyor.

Türkiye’miz içinde bulunduğu coğrafi durum nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşamaktadır. Her kurum kendi içinde daha güçlü ve organize olmalıdır.

Bunun için biz Sakarya Abhaz Derneği olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Gençlerimiz ve çocuklarımız, geleneklerini ve dillerini unutmasınlar diye çalışma alanları yaratıyoruz. Onları geceler düzenleyerek halkımızla buluşturuyoruz. Kadınlarımıza, genç kızlarımıza kendi kültürümüzü, kendi sanatımızı öğretmek için kurslar açıyoruz. Sergiler vasıtasıyla onları insanlarımızla ve diğer kültürlerle buluşturuyoruz. Toplumumuz birbirinden kopuk, habersiz, iletişimsiz olmaması için cenazesinden, düğününe, toplumsal sorunlarımızın tartışıldığı toplantılara varıncaya kadar, insanlarımızı bilgilendiriyoruz. Bu kentte güçlü bir şekilde var olabilmek için kurumsal yapımızın, yani derneğimizin bütün olanaklarını sonuna kadar kullanıyoruz.

Ciddi, saygın bir örgütlülüğe sahip olduğumuzu, görsel anlamda ifade edebilmek için her yıl bir kuruluş balosu düzenliyor, bu kentin bütün protokolü ile insanlarımızı buluşturuyoruz.

Sadece kendi sorunlarımızla ilgili değil, içinde yaşadığımız Sakarya ili ve ülkemiz ile ilgili toplumsal sorunları istişare etmek için Sakarya valimizden, Büyükşehir başkanımıza, milletvekillerimizden, sivil toplumun diğer kurumsal yapılarına kadar, herkesimle, samimi, içten diyalog kuruyoruz. Bu vesile ile de onların toplumumuzu daha yakından tanımalarına olanak sağlıyoruz.

Değerli büyüklerim, sevgili konuklar, Daha güçlü olmak için kurumsal bir yapıya ihtiyacımız var.

İlk önce kendimizi ifade edebileceğimiz, bütün faaliyetlerimizi sürdürebileceğimiz, toplumumuza yaraşır bir kültür evine sahip olmamız gerekiyor.

Bu konuda önemli adımlar attık. Bu vesile ile Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Zeki Toçoğlu’na huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyorum. Şehrimizin güzel bir yerinde 5.000 m2’lik bir arsanın derneğimizin üzerine tahsisi gerçekleşmiştir. Kültürümüzü yansıtan Kültür Evi Projemiz tamamlanmış ve onaylanmıştır. Tüm Abhaz camiasına hayırlı olsun.

Abhazya Devlet Başkanımız başta olmak üzere Demografya bakanı ve diğer yetkililerle Abhazya’da yaptığımız görüşmeler neticesinde, Sayın Devlet Başkanımız Raul Hacımba’yı Sakarya’ya davet ettik. Bu davetin, Kültür Evi Projemize kaynak yaratmak için organize etmeyi düşündüğümüz 5.000 kişilik büyük gecemize denk gelmesini arzu ediyoruz.

Umut ediyoruz ki, Sayın Devlet Başkanımızın katılımı ile gerçekleştireceğimiz temel atma töreninden sonra, Abhazya’dan gelecek “Sharatın” ekibimizle birlikte  Sakarya müthiş bir şölene sahne olacak ve o gece hem Kültür Evi Projemiz için gerekli finansal kaynağı yaratıp, hem de herkese bir kez daha, ne kadar birbirine bağlı, ne kadar güçlü bir toplum olduğumuzu gösterme fırsatı yakalarız.

Finans kaynağı demişken burada bir parantez açmak istiyorum. Bina projemiz ile ilgili çalışmalar sürerken, bir yandan da ufak çaplıda olsa binamıza kaynak temin etme çalışmalarına da başladık. Derneğimizin rutin hesapları dışında bina ile ilgili ayrı bir hesap açtık. Kültür gezilerimizden elde ettiğimiz geliri buraya koyduk, Erdinç Atiyba’dan aldığımız fındık gelirini buraya koyduk, Balodan elde ettiğimiz masraflar çıktıktan sonra 56.000.-TL’lik net geliri buraya aktardık. Komisyon başkanımız Adnan Mercan Shoşipa’nın büyük gayretleri ile kendisi ve dostlarından elde ettiğimiz geliri buraya aldık. Sonuç olarak bu hesapta yaklaşık 90.000.-TL’lik bir kaynak yarattık. Buradan mimari proje, zemin etüdü, su bağlantısı, ihale teminatları ile birlikte yaklaşık 20.000.-TL masrafımız oldu. Şu anda bankadaki vadeli hesaplarımızda faizler hariç 70.000.-TL civarında yalnız bina projesinde kullanacağımız paramız var. Bu konuyu da bilginize sunuyorum.

Değerli büyüklerim, 

Sakarya olarak müthiş bir potansiyele sahibiz. Derneğimizde ufacık çocuklarımızın gözleri parlıyor, dil öğreniyorlar, halk danslarımızı öğreniyorlar, geleneklerini öğreniyorlar. Yok olmama direncini o ufacık yüreklerine yerleştiriyorlar. Anneleri, evlatlarını böyle görünce sahip oldukları değerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kavrıyorlar. Onların çocukları 21. Yüzyılın dünyasında uyuşturucu kullanmıyor, kaldırım üstünde çaresiz yatmıyorlar, her biri derneğimizin ve örgütlülüğümüz sayesinde başları dik, yaşayacakları onurlu hayata hazırlanıyorlar. Onların sahipleri sizlersiniz, onların sahipleri bizleriz. Onlarda Abhazya’nın ve Apsuvalığın geleceğinin gerçek sahipleri olacaklar. Yok olmama, o kötü kadere teslim olmama direncini, o ufacık çocuklarımızın gözlerinde, yüreklerinde gördükçe, bizlerin de mücadele azmimiz daha da artarak devam ediyor.

Bende, tıpkı bu çocuklarımız gibi yıllar önceki yüreğimin sesini bir kez daha dinleyerek, toplumumuzun bana öğrettiği, başladığın işi asla yarım bırakma ilkesini bir kez daha önüme koyarak, istişarede bulunduğum ayhabılarımın, komisyon başkanımın, yönetimimin ve arkadaşlarımın telkinlerini dikkate alarak, kurumsal yapımızın temel taşı olacak bina projemizin açılış törenini gerçekleştirmek ve 5.000 m2’lik bahçemizde gençlerimizin, çocuklarımızın, kadınlarımızın ve büyüklerimizin onurlu kahkahalarını bir kez daha duyabilmek ve başladığımız görevi bitirebilmek için siz değerli büyüklerimiz ve toplumumuzun izniyle bir kere daha bu onurlu göreve aday olmak istiyorum.

Allah yardımcımız olsun, dualarınızı eksik etmeyin, desteğinizi esirgemeyin.

Bugüne kadar bize onurlu yaşamayı öğrettiniz, onurlu bir şekilde ölünceye kadar arkamızda durun.

Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. 27.05.2018  

 

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender