BAŞKAN ORAL KOBAŞ'IN ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU (KASIM 2021)GENEL KURULUNDA YAPTIĞI KONUŞMA


BAŞKAN ORAL KOBAŞ'IN ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU (KASIM 2021)GENEL KURULUNDA YAPTIĞI KONUŞMA

BAŞKAN ORAL KOBAŞ,  ABHAZFED GENEL KURUL KONUŞMASI (Kasım/2021)

ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU GENEL KURULU (Kasım-2021)

ҲАҬЫР ЗҚӘУ ҲАИҲАБАЦӘА,

ҲАҬЫР ЗҚӘУ ҲАСАСЦӘА,

ҲАҬЫР ЗҚӘУ ҲАИЗАРА ИАЛАХУ ҲАШЬЦӘА, ҲАҲӘШЬЦӘА, ҬЫРҚӘТӘЫЛА ДЫҞОУМА, АԤСНЫ ДЫҞОУМА КЫРӠА ИАҲЗАԤСОУ ҲАУААЖӘЛАР ЗЕГЬЫ!...

ШӘҾАԤХЬА ҲАҬЫРЛА СХЫРХӘОИТ.

ИАХЬА ИШЫЖӘБО ЕИԤШ, ҲТӘЫЛАҚӘА МАЦАРА РАКӘЫМКӘА АДУНЕИ ЗЕГЬЫ ААМҬА УАДАҨК ИҬАГЫЛОУП, АХА ИАГЬА УБАС ИҞАЗАРГЬЫ ШӘУСҚӘА ЗЕГЬЫ ШӘҼЫРХАШӘАЛАНЫ «ЖӘЛАР РУС ИЕИҲАУ ЫҞАӠАМ» ҲӘА ИԤХЬАӠАНЫ ҲАИЗАРА ДУ ШӘҼАЛАШӘЫРХӘИТ...

АРИ ҲӘАРАДА ГӘЫРӶЬАРА ДУӠӠОУП, ИШӘЫДЫСНЫҲӘАЛОИТ!...

УБРИ ИНАМАДАНЫГЬЫ АРӠЫНБЕИ АТАҬИУРҚЬИ РАԤХЬА ИНАРГЫЛАНЫ АБРИ АҨЫЗА АГӘЫРӶЬАРАМШҚӘА ҲРЫХЬӠАРЦ АЗЫ, АԤСНИ ҬЫРҚӘТӘЫЛЕИ РХАҚӘИҬРАҚӘА ЗХЫ-ЗЫԤСЫ АҚӘЫЗҴАЗ ҲҴЕИЦӘА ЗЕГЬЫ РГӘАЛАШӘАРА АҾАԤХЬАГЬЫ ҲАҬЫРЛА СХЫРХОИТ.

ҲАРҬ ИАХЬА ҲБАӶЬАӠА АДУНЕИ ЖӘЛАРҚӘА ҲРЫЛАГЫЛАЗАР УРҬ ИРЫБЗОУРОУ ДААРАӠА ИРАЦӘОУП.

ҲӘАРАДА ҲАРА ИҲАДУ АҬАКԤХЫҚӘРАГЬЫ УБРИ АҞАРА ИХЬАНҬОУП.

ҲҴЕИЦӘА ЗХЫ ЗҚӘЫРҴАЗ ҲХАҚӘИҬРЕИ ҲХЬЫԤШЫМРЕИ ХЬЧАЛАТӘУП!

ҲЗААӠАЗ ҲАНАЦӘЕИ ҲАБАЦӘЕИ ЗГЬАМА ҲДЫРКЫЗ ҲБЫЗШӘА ЕИҚӘЫРХАТӘУП!

ЗҚЬЫ ШЫҚӘСҚӘА ИРГӘЫЛГАНЫ ИАХЬАНӠА ИААҲГАЗ ҲЛЕИШӘА-ҲҚЬАБЗ, ҾЫЦ ИҲАЗГЫЛО АБИԤАРА РНАПЫ ИАНҴАТӘУП!

АЖӘАКАЛА ИУҲӘОЗАР, ҲАԤСУАРА ҲЦӘЫМӠЫРТӘ ИҞАҴАТӘУП!

АБАРҬҚӘА ЗЕГЬЫ РЫҞАҴАРАЗЫ, ЗЕГЬЫ РАԤХЬАӠА АГӘАҲӘАРА ҲАМАЗАРОУП, НАС ҲАЗҚӘЫЛО АМҨА АХСААЛА ҬЫХНЫ ИҲАМАЗАРОУП, ҲАИҾКААЗАРОУП, УИ ААМЫШЬҬАХЬ ХЬАҲӘА-ԤАҲӘАДА АИДГЫЛАРА ҲАМАЗАРОУП, НАСГЬЫ ҲАԤСАДГЬЫЛИ ҲАРЕИ АИМАДАРА ӶӘӶӘА ҲАБЖЬАЗАРОУП...

АБАС АЛА АМҨА УАНЫҚӘЛАЛАК, ЖӘЛАРЫ ЗЕГЬЫ АДГЫЛАРА УРҬОИТ, ИААИНЫ ГӘЫКАЛАГЬЫ ИААУЫВАГЫЛОИТ...

ҲАРҬ ИАХЬА ИԤШЬОУ АБРИ АМҨА АҚӘЛАРА ҲАЗЫҞАҴОУП, ҲАЗЫХИОУП.

ИСЫВАГЫЛО СҨЫЗЦӘЕИ, СЕИҲАБАЦӘЕИ ИАХЬА УАЖӘРААНӠА ХЬЫМӠӶЬЫ СЫДРЫМГАӠЕИТ, САРГЬЫ ДАРА ЏЬАРАКЫР ИСМЫРԤХАШЬЕИТ.

АГӘРА ЗГӘОИТ, ҲАМЧҚӘЕИ-ҲАЛШАРАҚӘЕИ-ҲАЖӘҨАХЫРҚӘЕИ ЕИБЫҬАНЫ ҲАЖӘЛАРИ ҲАԤСАДГЫЛИ НАУНАГӠА РЫХЬЧАРА ҲАЛҲАРШАП ҲӘА...

ШӘААИ УС АНАКӘҾА, АБРИ АЗЫ ҲАМЧҚӘА ЕИБАҲҬАП, РАԤХЬАТӘИ ҲШЬАҾАҚӘА ҲАҨНАҬАҚӘА РЫҞНЫ, НАСГЬЫ ЗЕГЬЫ ИАҲЗЕИԤШУ АҨНАҬАҚӘА-ҲХЕИДКЫЛАҚӘАРҾЫ, АҴЫХӘТӘАНГЬЫ ҲФЕДЕРАЦИАҾЫ ИҞАҲҴАП...

АБРАҞА ИААҲАРԤШЫП ҲУЫСЕИЦУРЕИ, ҲАИДГЫЛАРЕИ...

САРА АГӘРА ЗГОИТ, АБАС ЕИЛИБАКААРЫЛА, ҲАИХӠЫӠААУА ҲАНЕИЦНЫҞӘА, ИҲАЛЫМШО ҲӘА АКАГЬЫ ШЫҞАМ, ҲАЗЗЫМИААИУА ҲӘАГЬЫ УАДАҨРАК ШЫҞАМЛО!...

АБРИ ИОУП САРА ԤСЫШӘАЛА ИААРКАҾНЫ ИШӘАСҲӘАРЦ ИСҬАХӘУ!...

 

SAYIN BAŞKAN,

Değerli büyüklerim, A.C meclis başkanım, A.C parlamenterlerim, A.C tam yetkili Türkiye temsilcim, dernek başkanlarım, saygıdeğer konuklar ve delegeler; Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun bugünkü Genel Kurulu’nun, toplumumuzun beklentilerine yanıt vermesi ve başarılı geçmesi umuduyla hepinizi saygı ile selamlarım.

Abhazya cumhuriyeti 1992 yılında fiilen bağımsızlığını ilen etmiş, 2008 yılında başta Rusya federasyonu olmak üzere birleşmiş milletlere üye ülkelerin (bugün itibarıyla 8 ülke) tanıması ile birlikte farklı bir süreç başlamıştır. Oluşan yeni dengeler sonrası, 2010 yılında Türkiye’de Abhaz dernekleri federasyonu kurulmuştur.

Bu süreçte, Abhaz diasporasının hem nicelik olarak, hem de kültürel anlamda en etkin merkezlerinden biri sayılan Sakarya’da bizler, daha önce Sakarya Kafkas kültür derneğinde kendimizi ifade etmekteydik. Dünyada kendi adımızla tanınan özgür ve bağımsız bir cumhuriyete sahip olduktan sonra Sakarya’daki bu potansiyelimizi harekete geçirmeliydik. Yeni bir yapılanmaya ihtiyacımız vardı. Artık Sakarya’da bir Abhaz derneğinin olmaması ve içinde Sakarya’nın olmadığı bir Abhaz dernekleri federasyonu düşünülemezdi.

Halkımızın katıldığı bir dizi istişare toplantılarından sonra, güçlü ve örgütlü bir STK olmak adına, yeni bir mücadele anlayışıyla, 21 Şubat 2014 tarihinde arkadaşlarım ve ben Sad’ı kurduk. Altı ay içinde yapmamız gereken birinci kongremize kadar ilk etapta yirmi civarında yerleşim birimimizi ziyaret ederek örgütlenme çalışmalarına başladık.

Yine kongremize kadar ilk icraatımız diyebileceğimiz, vekilimiz Engin Özkoç’un da desteğini alarak, üzerinde çalıştığımız bir projeyi hayata geçirdik. 2014 Mayıs’ında Abhazya’da Ankuap iktidarı görevi bırakmış, seçimlere kadar geçici devlet başkanı olarak görev almış Valeri Bganba ile irtibata geçerek gerekli güvenceleri aldıktan sonra, parti ayırımı gözetmeksizin tüm Sakarya milletvekilleri, Sakarya büyükşehir belediye başkanı, Sakarya Üniversitesi rektörü, Sakarya tic. Ve san. Odası Bşk. Yardımcısı olmak üzere üst düzey bir heyetle Abhazya’yı ziyaret ettik.

Bu ziyaretin sonuçları bizler için çok olumlu oldu. Bu ziyarete rektörümüzün katılımı Sakarya üniversitesinde Abhazyalı öğrencilerimize kontenjan ayrılmasını, Sakarya Bş. Belediyesi’nin katılımı kültür merkezimizle ilgili yer tahsisatı almamızı sağladığı gibi, parlamenterlerimizin de yerinde bilgilenmeleri sayesinde TBMM’de ilk lobimizi oluşturmuş olduk.

Ayrıca, 2014 ağustos ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin ilk defa Türkiye’de sandık kurularak gerçekleştirilmesi için, konunun Türkiye ayağındaki gereken çalışmaların ilk tohumu da bu ziyarette atıldı. Hemen dönüş yolunda hukukçu milletvekillerimizle, bir araya gelerek nasıl bir yol izlenmesi konusunda istişarede bulunduk. Edindiğimiz bilgileri cengiz başkan yönetimindeki federasyonumuzla paylaştık. Daha sonra bildiğiniz gibi İstanbul’da olaylı bir seçim atmosferi yaşandı. Cengiz Aşba başkanlığındaki federasyonumuz, halkımız ve vekilimizin kararlı duruşu sayesinde diaspora tarihimizin en önemli olaylarından birini dünyanın gözü önünde gerçekleştirmiş olduk.

Yine Abhazya dönüşü örgütlenmemizi tamamlayarak birinci kongremizi büyük bir coşku ile gerçekleştirdik. Kongreden sonraki ilk yönetim kurulu toplantımızda da Sad’ın Abhaz dernekleri federasyonuna katılmasını büyük bir coşku ile oybirliği ile kabul ettik.

Sayın başkan saygıdeğer delegeler;

2014 yılında Sakarya Abhaz derneğini kurarak, kurucu başkan olarak başladığım bu onurlu görevim bugüne kadar devam etti. Bu süreç içinde pek çok projeyi hayata geçirmeye çalıştık. Bu projeler içinde bizi en çok heyecanlandıran Sad kültür merkezi inşaatımız oldu. Bizler için hiçbir şey kolay değildi, bu süreçte pandemi nedeniyle zorluklar içinde geçti. Geçmişimizin hafızasından süzülerek gelen, kültürümüzü yansıtan, sevinçle sarıldığımız bu proje ile birlikte Sakarya’nın daha güçlü bir kurumsal yapıya kavuşacağını hayal ettik. Yeni ve daha güçlü bir başlangıç için toplumumuz adına buna gerçekten ihtiyacımız vardı.

Kendimizi ifade edebileceğimiz, tüm faaliyetlerimizi düzenli bir şekilde sürdürebileceğimiz, balo salonu, mutfağı, apsınra dans salonu, Abhaz kafesi, kütüphanesi, kreşi ve derslikleri ile gençlerimiz ve çocuklarımız için bir okul niteliğinde olabilecek bu çok amaçlı yapı için, mevcut olanaklarımızı ortaya koyduk, halkımızla birlikte inşa ettik. Nasip olursa en kısa zamanda toplumumuzun kullanımına açarak, geleceğimiz olan çocuklarımıza miras olarak bırakmak istiyoruz.

Daha önce söylediğim gibi Sakarya, Abhaz diasporasının hem nicelik olarak en yoğun yaşadığı, hem de kültürel anlamda kültürün en yoğun yaşatıldığı kentlerin başında gelir. Bu nedenle kültürümüzün yaşatılması ve geliştirilmesi konusunda tüm derneklerimize olduğu gibi Sakarya derneğimize de önemli görevler düşmektedir. Sad kültür merkezinin devreye girmesi ile birlikte yalnız Sakarya için değil, diasporadaki tüm halkımız için yeni bir umut ışığına sahip olacağımızı düşünüyorum.

Saygıdeğer katılımcılar, bu yıl haziran ayında yaptığımız Sad genel kurulunda, kongremize hitaben başkan olarak son kez karşılarında olduğumu, kültür merkezimizin bitirilmesi konusunda da son aşamaya geldiğimizi, ruhsat ve bürokratik işlemler nedeniyle bir süre daha görevde olacağımı, daha sonra görevi genç arkadaşlarıma bırakacağımı açıkladım.  Ve yürüttüğüm bu kutsal görevin başka bir aşamasına geçmek için izin istedim.

Örgütlü bir toplum olarak kurumsal bir yapıya kavuşmak adına, birlikte büyümek adına, diasporadaki kardeşlerimizle, anavatanımızın hakkını, hukukunu, varlığını duyurmak adına, arkadaşlarımla yaşamımız boyunca verdiğimiz mücadelede, varlıklarını her zaman yanımızda hissettiğimiz kadınlarımız, gençlerimiz ve ayhabılarımızla bu mücadeleyi sürdürmek ve nihayete ulaştırmak adına, sürgünde topraklarını kaybeden soydaşlarımızın sesi olmak adına, dünyaya özgür ve bağımsız Abhazya’nın dalgalanan bayrağını tanıtmak adına, ekibim ve ben, benden önce mücadele eden değerli federasyon başkanlarından bayrağı teslim almak için Abhaz Dernekleri Federasyonu yönetimine talip olduğumuzu açıkladım.

Söylediklerim yalnız bizim hayallerimiz değil, hepimizin hayalleri. Bize büyüklerimiz tarafından bugüne kadar anlatılagelen özlemlerimizin geldiği nokta. Özgür ve bağımsız Abhazya. Şimdi genç cumhuriyetimizi tanıtma zamanı. Sizlerle bunu tamamlayacağız ve göreceksiniz ki tüm Türkiye’de yüzbinlerle bahsedilen örgütlülüğümüzle, hiç kimsenin inkâr edemeyeceği kurumsal yapımızla, herkesin saygınlığını kazanan bir mücadele anlayışımızla, hedefimize doğru yürüyeceğiz.

Sayın başkan değerli delegeler;

Abhaz dernekleri federasyonu ve buna bağlı dernekleri oluştururken ortak hedefimiz neydi;  anavatan dışında en büyük diasporaya sahip, Türkiye’de yaşayan Abhaz halkının kültürel değerlerini korumak ve geliştirmek, kimliğimizi, dilimizi unutturmamak, ulusal varlığımızı korumak, toplumumuzun ekonomik ve sosyal sorunları ile ilgilenmek, anavatana dönmek isteyen soydaşlarımıza her türlü desteği sağlamak, diaspora ve Abhazya arasındaki bağlılık ve ilişkileri geliştirmek, Abhazya’nın demografik yapısına katkıda bulunmak ve en önemlisi bağımsız Abhazya cumhuriyetimiz dünya devletleri tarafından tanınırlığına katkıda bulunmak.

Abhaz dernekleri federasyonu Türkiye Abhaz diasporasının çatı örgütlenmesidir. Türkiye’de yaşayan Abhazların en büyük örgütlü gücüdür. Öyle olması gerekir. Bu nedenle; Abhaz dernekleri federasyonu diasporanın en büyük örgütlü gücü ise, daha önce elde ettiği kazanımlarını kaybetmeyerek, onların üzerine yeni kazanımlar elde ederek yoluna devam etmelidir. Bu kurumdan beklenen budur.

Değerli kardeşlerim,

Abhaz atalarımızın, hayata tutunmamızı sağlayan birlik ve uyumu, bilgeliği ve apsuwara’nın gücünü yüreğimizde hissediyoruz.

Aynı kökleri paylaşmaktan onur duyuyorum.

Bizi sürgünlerde, savaşlarda, yıkımlarda ayakta tutan köklerimiz, birlikte büyümemizin de dayanağıdır. Diasporadaki Abhazlar olarak bizler hem kendi içimizde hem de canlar ülkesi Abhazya’yla güçlü bağlar oluşturmak zorundayız.

Bunun bilincindeyiz ve bu bilinçle, inançla federasyon yönetimine talibiz.

Federasyon çatısı altında güzel işler başardık, bugün yeni bir vizyonla daha büyük, daha güzel işleri birlikte hayata geçirmek istiyoruz.

Büyük lider Vladislav Ardzınba’nın dediği gibi “diasporasız Abhazya, Abhazya sız diaspora olmaz”…bu şiarla iki tarafı birlikte güçlendirmek istiyoruz.

Çocuklarımızı kültürümüzle büyütmek, güzel günleri birlikte görmek istiyoruz.

Çizdiğimiz yol haritası için sizden yetki istiyoruz:

  • Kurumsallaşma:

-kurumsallaşma süreci tamamlanacak; yönetim organlarının ve tüm yetkililerinin görev tanımı yapılacak, yetki ve sorumlulukları belirlenecek. Nihai kararların istişare edilerek alındığı ve bunu bir sistem haline getirildiği bir anlayış ortaya konacaktır.

  • Örgütlenme:

-Federasyon çatısı altındaki 18 derneğimiz arasında iş birliği ve koordinasyon artırılacak.

-Federasyonun, birbirlerinin alternatifi olmayan Abhazya cumhuriyeti temsilciliği ve dünya Abaza kongresi ile uyumlu çalışması sağlanacak. Diaspora ile ilişkiler geliştirilecek.

-Maddi olanakları kısıtlı, altyapısı yetersiz küçük derneklerimizin standartları yükseltilecek. “kendi yağlarında kavrulmaları” değil hem ekonomik ve hem de fikri düzeyde desteklenmeleri sağlanacak.

-Anadilde eğitim konusunda devlet desteği ve eğitmen destekleri sağlanacaktır.

-Derneklerimizin bulundukları yörelerde klasik dernekçiliğin dışında sosyal, kültürel faaliyetler konusunda aktif rol almalarını sağlayacak çalışmalar yapılacaktır.

-Derneklerin üye sayılarının artırılması, örgütlenmenin tabana yayılması için projeler geliştirilecek. Gelir getirici işletmeler, kamu fonları ve diğer fonların daha etkin yönetimi ve kullanımı sağlanacak.

-Derneklerimizin Sakarya ve Düzce’de olduğu gibi çok amaçlı kültür merkezi vb ciddi projelere destek verecek bir anlayış ortaya konacaktır.

  • Dil, kültür, kimlik:

-En önemli sorunlarımızdan biri. Sürgünden itibaren 157 yıllık bu süreçte maalesef ciddi bir şekilde asimile olmuş durumdayız. Diasporada yaşayan, yok olmamaya direnen bizler dilimizi, kültürümüzü kaybediyoruz. Bir toplum tüm değerlerini geleceğe taşıyabilirse başarılı olur. Dil konuşulmayınca süreç içinde kültür ve kimlikte yok olur.

-Anadilin öğretimine devamlılık esasıyla ağırlık verilecek. Kültürümüzün kaynağını oluşturan dilimizin yeni nesillere aktarımı, temel önceliklerimiz arasında yer alacak.

-Anadil öğretiminde, yüz yüze eğitimin yanı sıra teknolojik imkanlardan ve yeni nesil dil öğretim yöntemlerinden yararlanılacak.

-Çocuklarımızın dil gelişimini artırmak, kültürel etkileşim sağlamak, kimlik bilincini sağlamlaştırmak ve kalıcı hale getirmek amacıyla Abhazya’da kesintisiz yaz kampları düzenlenmesine öncelik verilecek.

- Sakarya ve düzce derneklerimiz bünyesindeki “çok amaçlı kültür merkezleri” tamamlanacak. 

Merkezlerimizde kreş düzeyinden başlayarak her seviyede dil, kültür ve eğitim çalışmaları yapılacak. Başlatacağımız pilot uygulama, diğer derneklerimizde de yaygınlaştırılacak.

-Söz konusu çalışmalarımızda devletimizin sağladığı her türlü olanaktan, yasal imkânlardan ve uluslararası fonlardan yararlanılacak.

  • Lobi faaliyetleri:

-Lobi faaliyetlerimizin yetersiz oluşu en büyük eksiğimiz. Bakın bu konuda Gürcistan büyük elçiliğinin Türkiye’deki tek etkin görevi Abhazların diaspora ile anavatan ilişkilerini koparmak, diasporadaki Abhaz halkını etkisiz hale getirip yalnızlaştırmaktır. Bunu Türkiye cumhuriyeti hükümeti ve dışişleri bakanlığına baskı yaparak, Türkiye’deki her etkinliğimize kısıtlama getirerek, yaşam alanlarımızı daraltarak yapmaya çalışıyorlar.

-2014 yılında kurulan Sakarya Abhaz Derneği üzerinde de bu lobinin ciddi baskısı olmasına rağmen, başta belediyeler ve valilikler olmak üzere, ticaret odaları, YÖK vasıtasıyla üniversiteler ve tüm kurumlara resmi yazı yazarak, Sad’ın her türlü faaliyetlerini engellemeye çalıştılar.

-Buna rağmen, bizler taviz vermeden belediyeden kültür merkezimiz için yer tahsisi aldık. Sakarya üniversitesinden öğrencilerimiz ile ilgili kontenjan hakkı aldık. Salonlarınızı kullandırmayın etkinliklerinde Abhaz bayrağı kullanmalarına izin vermeyin dedikleri kurumların hem salonlarını kullandık hem de taviz vermeden Abhaz bayrağı ile etkinliklerimizi, gösterilerimizi toplumumuzun gözü önünde sonuna kadar gerçekleştirdik.

- 2015 yılı ekim ayında Gürcistan’ın Türkiye büyük elçisi, yanında sürgündeki sözde Abhazya otonom cumhuriyeti başkanı olarak lanse edilen Vakhtang Kolbaya adlı zat ve heyetinin Sakarya’ya geleceği ve yerel yöneticilerle (vali, belediye başkanı, rektör, tic. Odası başkanı vb.) Görüşeceğini tesadüfen öğendik. Kısa zamanda milletvekillerimiz, tic. Odasındaki temsilcilerimiz ve partili arkadaşlarımız ile ne yapabiliriz diye bir araya geldik. Bu ziyaretin bir provokasyon olduğunu, Sakarya’nın karıştırılmak istendiğini, buna müsaade etmeyeceğimizi, gerekirse valiliğin önünde protesto ve basın toplantısı yapacağımızı, bizi zorlamamaları gerektiğini açık bir dille ortaya koyduk. Nitekim her koldan yaptığımız baskılar sonuç vermiş, belediye başkanımız bu toplantıya katılmamış, valilik bu saatten sonra gelmeyin demek diplomatik teamüllere uymaz, ama size söz veriyorum, bu heyetin gelişi ile ilgili hiçbir bilgi basına çıkmayacak, bir çay ikram edip göndereceğiz demiştir. Nitekim olay valinin söylediği gibi oldu. Basında ve Sakarya’da hiçbir iz bırakmadan çekip gitmek zorunda kaldılar.

- Bu örnek bu tür lobicilik konularında neyi nasıl yapmamız gerektiğini yerel bazda da olsa göstermiştir diye düşünüyorum. Bu provokasyona sessiz kalmadık. Taviz vererek, teslimiyetçi bir politika izleyerek bir yere varamazsınız. Gerekirse bedel ödemeyi göze almalısınız.

Federasyonun lobi gücü, mutlaka olması gereken seviyeye çıkartılacak.

-Abhazlar yok sayılacak bir toplum değildir, Türkiye diasporasının en büyük örgütlü gücü olması gereken Abhaz dernekleri federasyonu, yalnız kültürel anlamda değil, üreteceği politika ve yaklaşımlarla, “siyasi baskı unsuru” oluşturacak.

Federasyon hem Türkiye’de hem de Abhazya’da politika belirleme ve uygulama süreçlerinde etkin rol oynayacak. Federasyon bünyesinde buna uygun yapılanmalar oluşturacak.

-Abhaz diasporasının en yoğun olduğu Türkiye, lobi faaliyetinde de güçlü olmak zorundadır.

-Federasyon güçlü yapılanmasıyla, “Abhazya cumhuriyetinin tanınması”, “Abhazya’ya direk ulaşımın sağlanması”, “Abhazya ile kardeş şehir protokollerinin canlandırılması”, “Abhaz devlet üniversitesine denklik verilmesi” alanlarında istikrarlı, tutarlı ve güçlü lobi faaliyetleri yürütecek.

  • Siyasallaşma ve kardeş STK’lar:

-Bunun yanında siyasallaşma konusunda STK’larımız bazında yapabileceklerimiz var; kültürümüzün yaşatılması, varlığımız ve kimliğimiz ile ilgili haklarımızın yasalarla güvence altına alınması için ayrışmadan örgütlü bir şekilde mücadele etmemiz gerekiyor. Bunun için de güçlü bir federasyona ihtiyacımız var.

-Siyasal bir yapılaşma nedeniyle, kendi içimizde bölünmemiz telafisi olmayan ayrılıklara neden olabilir.

-Bu nedenle federasyon, Türkiye’deki siyasal yapılarla ilişkilerini eşit mesafede kuracak.

Sorunlarımız ve ihtiyaçlarımız ile ilgili girişimlerde bulunacak. Aldığımız karşılıklara göre sorunlarımıza ilgi göstermeyen yapılara demokratik tepkimizi örgütlü bir şekilde gösterecek yol ve yöntemler belirleyecek,

-Federasyon, bu alanda da hem kendi içimizde hem kardeş STK’larla iş birliği sağlayacak, ortak bilincimizi ve hareket kabiliyetimizi geliştirecek bir yapı ortaya koyacak.

 -Kısaca, Abhazya Cumhuriyeti’nin hassasiyetlerini dikkate alarak, derneklerimiz ile, federasyonumuz ile ve diğer kardeş STK’lar ile oluşturacağımız birliktelikler ile hem nicelik, hem de nitelik olarak güçlü bir kurumsal yapı oluşturduğumuz zaman hem siyasi partiler hem yerel yöneticiler sizi dikkate almak zorunda kalırlar. Bu dengeleri kuracak bir federasyon anlayışına ihtiyacımız var.

-Toplumumuzu ilgilendiren, toplumumuzu kendi kişisel amaçları için kullanmaktan çekinmeyen kişilerin, adımızı kullanarak yaptıkları etkinliklere müsaade etmeyecek bir federasyon anlayışı ortaya koyacağız.

  • Abhazya politikası nasıl olmalı?

Bizler, diaspora toplumuyuz. Demografik sorunları olan bir cumhuriyetimiz var. Bu anlamda, diasporanın anavatana ihtiyacı olduğu kadar, anavatanımızın da diasporaya ihtiyacı var.

Abhazya cumhuriyetinin tanınması çerçevesinde güçlü lobi faaliyetlerinde bulunmak.

Başta A.C  geri dönüş devlet komitesi olmak üzere, Abhazya kurumları ile federasyonumuz arasında yapılan protokolleri sonuç alacak şekilde ele almak.

Abhazya’ya direk ulaşımın sağlanması konularında sonuç alıcı çalışmalar yapmak.

Abhazya ile geçmişte yapılan kardeş şehir protokollerini canlandırmak ve yenilerini katmak.

Abhaz heykeltıraş Vitali Ceniya’nın eseri olan, ünlü edebiyatçımız Sait Faik Abasıyanık’ın heykelinin Sad kültür merkezi bahçesine taşımak. Bu konuda yetkili Satso kültür komitesi ve Sakarya büyükşehir belediyesi kültür daire başkanlığı ile ilgili görüşmelerimiz neticesinde protokol imzalama aşamasına geldiğimizi sevinerek söyleyebilirim. 2022 yılının Sait Faik Abasıyanık yılı olacağı düşünülürse, yapılacak etkinlikler ile bu olayın toplumumuza önemli bir değer katacağını düşünüyorum.

157 yıldır anayurdundan koparılan Abhazlar dünyanın dört bir yanına savrulduk. Bizler, atalarımız Türkiye’de Karadeniz kıyılarından karaya çıktığımızda, bir daha Abhazya’nın bağımsızlığına kavuşacağına, bağımsız bir Abhazya’da demokratik bir şekilde devlet başkanlığı seçimleri olacağına ve diasporadaki Abhaz yurttaşlarının bu seçimlere katılabileceğine, Abhazya’nın geleceğinde söz sahibi olabileceklerini, yaşadıkları tüm acıları, sevinçleri, geride bıraktıkları tüm hayallerini ufacık bir sandığa sığdırabileceklerini hayal bile edemezdik.

Bu hayal, bugünden yaklaşık yedi yıl önce, Gürcü lobisinin tüm baskılarına rağmen, en olumsuz şartlarda 24 ağustos 2014 tarihinde İstanbul’da, tüm dünyanın gözü önünde federasyon binamızda, federasyonumuz ve halkımızın sağlam bir irade göstererek, kararlı duruşuyla, gerçekleştirilmiştir.  Türkiye’deki Abhaz diasporasının seçimlere katılımını tüm baskılara rağmen sağlamak, önemli bir adımdır, kazanımdır. Cengiz Aşba başkanlığındaki Abhaz dernekleri federasyonumuzun başarısıdır.

Diaspora tarihimizin en önemli olaylarından biri olan, Abhazya devlet başkanlığı seçimlerinin Türkiye’de yapılmasının, bu kazanılmış hakkımızın kesintisiz bir şekilde uygulamasını sağlamak, görevlerimiz arasında olacaktır.

Abhazya cumhuriyeti kurumları ile yeni projeler oluşturmak.

Örneğin, A.C geri dönüş devlet komitesi ile Abhazya üniversitesi arasında bir protokol yapıldı. Bu protokole göre Abhazya dışında yaşayan öğrencilerimiz, Abhazya devlet üniversitesinde sınavsız lisans eğitimi alma hakkına sahip olacaklardır. Bu sevindirici bir haber. Bu projenin daha da geliştirilmesini düşünüyoruz. Abhazya nasıl bir turizm ülkesi ise, Sohum kentinin de bir üniversite kenti haline getirecek çalışmaları yapmamız gerekmektedir.

Düşünün; Abhazya devlet üniversitesinin, Moskova üniversiteleri ile iş birliği yapıp uluslararası standartlarda sahip bir üniversiteye dönüştürüldüğünü, Türkiye’de yaşayan gençlerimizin sınav engeline takılmadan yeteneklerine göre tıp, mühendislik, mimarlık vb. Bölümleri kaydını yaptırdıklarını, aynı zamanda bu üniversitemizin lisans diplomalarının, denkliğinin tüm dünyada geçerli olduğunu. Bunların yapılması Abhazya devlet üniversitesini çok cazip hale getirecek ve diasporadan binlerce öğrencimizin Abhazya’ya gelmesi sağlanacaktır. Binlerce öğrencimizin en az 5 yıl Abhazya’da kalması sağlanacak, anadillerinin yanında birkaç farklı dil daha öğrenecekler. Çevreleri ve aileleri ile birlikte düşünüldüğünde kurulacak gönül bağının yanında çifte vatandaşlık yoluyla Abhazya’nın demografik yapısına katkısı, ekonomiye katkısı büyük bir potansiyel yaratacaktır.

-Bu ve benzeri projelerin ciddiye alınarak, hayata geçirilmesi, pek çok sorunumuza çare olabilecektir.

Ana vatan ile ilişkilerimizi derinleştirecek yeni ve güçlü bir vizyon kurmak, hayata geçirmek zorundayız.

Bu noktada;

-Abhaz-fed ‘in kurumsal kişiliği Abhazya devleti tarafından üst düzeyde kabul edilmeli ve sadece geriye dönüş komitesi ile imzalanan ikili protokollerle sınırlı kalmamalıdır.

-Abhaz-fed, tüm bakanlıklar ve parlamento ile diasporanın yegane örgütlü yapısı olarak aracısız ilişki kurabilecek ve iş birliği yapabilecek güçlü bir statüye kavuşturulmalıdır. Bu durum tüm kamuoyuna en yetkili makamdan açıkça deklare edilmelidir.

- Abhaz-fed, genel başkanının, Türkiye’nin Abhazya’yı tanımaması nedeniyle göreve geldiği andan itibaren Abhazya Cumhurbaşkanı’nın “diaspora özel temsilcisi” unvanına sahip olmalıdır.

Abhaz-fed T.C yasalarına göre kurulmuştur. Bu nedenle T.C. yasalarına göre kurulan Abhaz-fed ‘in, muhatap alınmasında sakınca olmayacaktır ve genel başkanının daha güçlü hale gelmesi sağlanacaktır.

-Abhaz-fed ’in mevcut ve önceki başkanları ile geriye dönüş devlet komitesi başkanlığı yapmış ve komitede önemli görevler yürütmüş kişilerin yer aldığı “diaspora politikaları istişare kurulu” oluşturulmalıdır. Devletin diasporaya yönelik politikaları, söz konusu kurulun alacağı kararlar ve vereceği raporlar doğrultusunda belirlenmelidir.

- Diasporada yaşayan insanlarımızın kısa vadede anavatanlarına dönüşü mümkün görünmediği için öncelikle ulusal bilincin canlı tutulması konusunda dil, tarih, kültür ve sanatsal etkinliklerle ilgili acil bir yol haritası oluşturulmalıdır.

-Söz konusu amaca hizmet eden yayınların tercümeleri, film çekimleri, tiyatro oyunları, müzik eserleri gibi yol ve yöntemler, Abhazya devletinin olanakları kullanılarak hayata geçirilmelidir.

- Abhazya devlet üniversitesi bünyesinde diaspora coğrafyasını bilimsel veriler ışığında analiz ederek, her alanda tutarlı çözüm önerileri ortaya koyabilecek bir “diaspora enstitüsü” ve/veya “diaspora araştırma merkezi” kurulmalıdır.

-Diasporada akademik kariyeri olan insanlarımız, enstitü ve/veya araştırma merkezi ile ilişkilendirilmeli, sürece dahil edilmelidir.

- Abhazya devlet başkanlığı seçimlerinin daha sağlıklı bir ortamda yapılabilmesi için türkiye cumhuriyeti yetkili makamlarıyla en üst düzeyde temas kurulmalı ve sürgünde yaşayan halkımızın kazanılmış hakkından asla taviz verilmemelidir.

Seçim süreciyle ilgili koşullar, seçime en az 6 ay kala netleştirilmiş olmalıdır.

Saygıdeğer delegeler;

Abhaz dernekleri federasyonu bugün tarihi günlerinden birini yaşamaktadır.

Konuşmamı sonlandırırken;

Dönem başkanımız Atanur Aksoy’a teşekkür ediyorum.

Birlikte yarıştığım kardeşim murat bey ile her zaman birlik ve beraberlik içinde olacağımızı umut ederek, kendilerine başarılar diliyorum.

Oluşturduğumuz ekibimizle, açıkladığımız hedef ve programımız, toplumumuzla yaptığımız bir sözleşme niteliğinde olacaktır.

Diasporada güçlü ve örgütlü bir toplum yaratmak adına, diasporanın sesi olmak adına, önümüze koyacağımız program ve hedeflerimizle bizler buradayız.

Abhaz dernekleri federasyonu yönetimine talibiz. Saygıdeğer delegeler, karar sizin.

Hepinize saygılar sunarım.

 

14.11.2021

ORAL KOBAŞ (BGANBA)

 

 

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender