Abhazya Parlamentosu Türkiye’de Sandık Açılmasına Karar Verdi.


Abhazya Parlamentosu Türkiye’de Sandık Açılmasına Karar Verdi.

 Halkımıza Duyuru Değerli Hemşerilerimiz,

Yaklaşık 150 yıl sonra, Türkiye de ilk defa yapılacak olan Abhazya Devlet Başkanlığı seçimleri, yapılan tüm engellemelere rağmen, İstanbul’daki Abhaz Dernekleri Federasyonu binasında sandık kurularak başarı ile gerçekleştirilmiştir.

Abhazya ve Abhaz Ulusuna hayırlı olsun.

Değerli hemşerilerimiz,

Bu olayın başından beri içinde olan, Sakarya Abhaz derneği olarak, bu seçim sürecini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Abhazya Parlamentosunun 21.Temmuz.2014 tarihli oturumunda, Abhazya Devlet başkanlığı seçimlerinde, Türkiye de yaşayan Abhaz vatandaşlarının, yine Türkiye de kurulacak sandıklarda oy kullanabilmeleri ile ilgili kanun tasarısı oybirliği ile kabul edilmiştir.

Bu yasal düzenlemenin ardından, Abhazya Yüksek Seçim Kurulu; Türkiye de yapılacak seçimlerin iptal edilerek, Abhazyada ki seçimleri etkilememesi için T.C. kanunlarına göre kurulan Abhaz Dernekleri federasyonu üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri bakanlığından yasal güvence istedi.

Bunun üzerine Federasyon yetkilileri ve milletvekilimiz Sayın Engin Özkoç’un T.C. Dışişleri Bakanlığı ile yaptıkları temasların neticesinde ortaya çıkan sonuç şu şekilde olmuştur.

Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmayan bir devlete Dışişleri Bakanlığı tarafından resmi yazı yazılması hukuken mümkün değildir. Buradan hareketle Abhazya Cumhuriyetinin atanmış temsilcisinin de resmi kurumlara hitaben yazı yazması da hukuken sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle resmi olarak böyle bir müracaat da bulunmayın, bulunursanız olumsuz cevap vermek zorunda kalırız. Siz seçiminizi yapın, sorun teşkil etmez şeklinde sözlü bir güvence verildi.

Abhazya Yüksek Seçim Kurulu bu sözlü güvenceyi yeterli bulmadı. Yazılı bir belge istiyordu.

Bunun üzerine Federasyon yetkilileri ve milletvekilimiz Engin Özkoç ile yaptığımız istişareler sonucunda, Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun bir yazı ile, bulunduğu yer itibariyle Kadıköy Kaymakamlığına müracaat edilerek 24.08.2014 tarihinde üyesi olanların Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı seçimine ilşkin görüş açıklayacaklarını belirterek (izin değil) bilgi için dilekçe yazılmasına karar verildi.

Sonuçta Kadıköy Kaymakamlığından alınan alındı belgesi ve Abhaz Dernekleri Federasyonuna bağlı 11 derneğin imzaladığı bir deklerasyon, Abhazya Yüksek Seçim Kurulu’na iletildi.

Yapılan görüşmeler neticesinde Abhazya Yüksek Seçim Kurulu 6 nolu sandığın İstanbul’da kurulmasına karar verdi ve seçim sürecini başlattı.

Gelişmeler bununla da bitmedi. Seçimlere iki gün kala Cuma günü Federasyon yetkilileri Kadıköy emniyetine davet edildi. Dışişleri Bakanlığından alınan sözlü güvence kendilerine iletildi. Fakat yine de resmi bir izin alınmadığı gerekçesiyle bu seçimi yaparsanız yetkililerin tutanak tutacağını ve Abhaz Federasyonu’nu mahkemeye vereceklerini ve mahkeme sonucunda da kapatılabileceği söylendi.

Değerli hemşerilerimiz,

Bu seçimin Türkiye de gerçekleşmesi, hem Abhazya’nın dünyaya vereceği mesaj açısından hem de Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporası açısından çok önemliydi. Geri adım atılamazdı. Bir risk varsa göze alınmalıydı. Tutanak tutulması veya Federasyon’un kapatılması sonraki bir meseleydi. Seçimin gerçekleşmesi ne pahasına olursa olsun her şeyin önünde geliyordu.

Nitekim seçim sandığı Federasyon binasında kuruldu. Milletvekilimiz Engin Özkoç ve bizler saat 08.00 de sandık başındaydık ve oylarımızı kullandık. Her şey gayet iyi gidiyordu, 80 civarında seçmen oyunu kullanmıştı ki saat 10.00 civarında Emniyet yetkilileri ve dernekler masası çıkageldi. Ellerindeki mahkeme kararıyla arama yapacaklarını ve suç unsurlarına el koyacaklarını belirttiler. Seçim sandığı ve seçmen pusulaları ne zamandır suç unsuru oldu. Demokrasiyle yönetilen bir ülke de bunlar olabilir miydi. Daha pek çok soru kafamızı kurcalamaya başladı.  Dışişleri sözünde mi durmamıştı. İstanbul valiliğini ve Emniyetini bu seçimleri yaptırmayacaksınız diye kimler aramıştı. Lobiciliği kimler yapmıştı. İstanbul Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün talebi ile alel-acele mahkeme kararının alınmasını perde arkasında kimler vardı. Seçim bölgesine yüzlerce çevik kuvveti kim yığmıştı. Sakarya, Düzce ve daha pek çok ilin emniyet müdürlüklerine ulaşarak seçime katılacak seçmenlerin İstanbul’a ulaşmasını kim veya kimler engellemeye çalışmıştı. Tüm bunlar er veya geç ortaya çıkacaktır.

Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, herhangi bir olay çıkmadan seçimlerin başarıyla gerçekleşmesi tek tesellimizdir.

Buradan,

Abhaz halkının hiçbir taşkınlık yapmadan sağlam bir irade göstererek kararlı duruşu için tüm halkımıza teşekkür ediyoruz.

Abhazya Devlet Başkanlığı seçimleri sürecinde her zaman  yanımızda olan ve bu seçimlerin Türkiye’de gerçekleştirilmesi için verdiği onurlu mücadele ile bizleri gururlandıran milletvekilimiz Sayın Engin Özkoç’a teşekkür ediyoruz. 10.09.2014

Saygılarımla.

 

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender